Povesti populare romanesti
Tudor Pamfile aduna o colectie impresionanta de basme si povestiri din folclorul romanesc, reflectand bogatia si diversitatea traditiilor orale ale Romaniei.
Autorul a efectuat o munca meticuloasa de cercetare si documentare, strangand materiale din diferite regiuni ale tarii.
Textele sunt valorificate nu doar pentru elementele lor narative, ci si pentru modul in care ele oglindesc credintele, obiceiurile si viata sociala a comunitatilor rurale romanesti, in lucrarile sale, Tudor Pamfile trateaza basmele cu un respect deosebit, oferind texte de mare valoare, probabil ascultate din copilarie.
Multe dintre acestea, in special cele colectate din satul sau natal, sunt imbogatite si rafinate de Pamfile, care le completeaza si corecteaza bazandu-se pe cunostintele sale preexistente si pe amintirile adunate de la rudele apropiate, desi el insusi nu recunoaste acest fapt explicit.
Ca in mai toate sferele cratiei populare pe care T. Pamfile le-a abordat si basmele beneficiaza de texte de inalt nivel valoric, auzite dupa toate posibilitatiile inca din copilarie.
Incat, in cazul multora dintre ele - indeosebi a celor adunate din satul natal - el va intregi si va corija ceea ce culege de la rudele cele mai apropiate cu ceea ce el deja stia si cum va fi stiut, desi nu marturiseste aceasta niciodata.
- I.Oprisan