În joacă, doi copii fac schimb de haine. Fără să-și dea seama, fac schimb și de vieți.
O comedie satirică clasică scrisă de un maestru al literaturii americane
În cartierul din apropierea Podului Londrei, în secolul al XVI-lea, mare este mizeria.
Violența și foamea sunt pâinea zilnică a tânărului Tom Canty.
El însă nu visează decât palate și lux princiar.
Nu departe de acolo trăiește de altfel un adevărat prinț, într-un palat adevărat: Eduard, fiul regelui Angliei și viitor rege el însuși.
Într-o bună zi, din întâmplare, cei doi băieți se întâlnesc.
Au aceeași vârstă. Arată la fel. De fapt, nu există decât o singură diferență între ei: Tom Canty e un copil din suburbiile Londrei, pe când Edward Tudor e moștenitorul tronului Angliei.
Cât de lipsită de substanță este într-adevăr această diferență devine limpede când întâlnirea lor accidentală provoacă un schimb de roluri.
Cerșetorul ajunge prizonierul pompei și absurdității curții regale, iar prințul vagabondează îngrozit prin straturile cele mai de jos ale societății engleze din acel veac.
Din tema identităților interșanjabile, Mark Twain a creat un atac sarcastic la adresa ipocriziei și nedreptății sociale, și, deopotrivă, o comedie irezistibilă, impregnată cu un simț al jocului entuziast ce aparține perioadei sale celei mai creatoare.
„Acum sunt strașnic poleit, într-adevăr!... De va merge așa înainte, curând voi fi împopoțonat ca o prăjină de mai cu zorzoane neînchipuite și măriri amăgitoare.
Dar le voi prețui, orișicât sunt ele fără de preț, pentru dragostea căreia-i stau mărturie. Mai bune-s aceste biete ranguri de batjocură ale mele, care vin necerute, date de-o mână curată și-un suflet drept, decât cele adevărate, cumpărate prin slugărnicie de la o putere hrăpăreață și cu suflet mic.“