Irvin Yalom revine cu un roman despre mintile a doi oameni care au intrat în istorie la trei secole distanta unul de celalalt: filosoful olandez de secol XVII, Baruch Spinoza, si Alfred Rosenberg, unul dintre ideologii nazismului si un apropiat al lui Adolf Hitler.
Imaginând o intersectie neasteptata între viata lui Spinoza si destinul lui Rosenberg, Irvin Yalom construieste o poveste de neuitat despre ura si toleranta, curaj si lasitate, pedeapsa si speranta.
"Acesta este cel mai incitant roman pe care l-am citit în ultimii ani. Irvin Yalom a creat o carte extraordinara, în care informatia istorica se împleteste perfect cu suspansul. O recomand cu entuziasm."
Sir Anthony Hopkins
"Spinoza nu a avut „o viata reala” în afara scrisului si a lecturii: a trait în interiorul mintii sale.
Asadar, cum scrii despre un filosof – un scriitor iubit de Goethe, de Schopenhauer si de atâtia alti gânditori – care îsi petrece majoritatea timpului adâncit în propriile sale gânduri?
Si cum îl privesti pe Spinoza – un evreu a carui opera a dus la nasterea Iluminismului – daca, sa spunem, esti un nazist? Irvin Yalom este scriitorul potrivit pentru abordarea unei asemenea ecuatii, si o rezolva cu inteligenta sa de romancier stralucit într-o carte care se citeste pe nerasuflate."
Jay Parini
"Irvin Yalom este cel mai important autor contemporan de proza psihologica. N-as fi crezut ca poate scrie ceva mai bun decât Plânsul lui Nietzsche sau Solutia Schopenhauer, dar a facut-o. Problema Spinoza este o capodopera."
Martin. E. P. Seligman