Mircea Flonta aduna în aceasta carte articole si contributii aparute în ultimii cincisprezece ani în volume colective si în reviste de specialitate din tara si din strainatate.
Ele acopera o vasta arie de preocupari privitoare la teme controversate – „raspântii ale gândirii“, cum le numeste autorul: de la situatia filozofiei în vremea noastra la conflictul stiinta-religie si de la deontologia demersului filozofic la impactul regimurilor totalitare asupra creatiei stiintifice si filozofice.
În ciuda acestei diversitati, data chiar de varietatea peisajului gândirii filozofice de azi, volumul are o unitate conferita, mai presus de orice, de însasi personalitatea autorului.
Caci în lumea noastra framântata de patimi putini gânditori reusesc sa întruchipeze ca Mircea Flonta idealul dintotdeauna al filozofului, pentru care pasiunea si echilibrul, exactitatea si îndoiala nu se exclud, ci se completeaza reciproc.
„Am argumentat, desigur, cu staruinta în favoarea a ceea ce sustin. Sunt însa constient ca pot exista replici puternice, pe care le astept cu interes.
Asa cum m-am straduit sa arat cu referire la tot ceea ce discut aici, exista puncte de vedere incompatibile ce pot fi aparate într-un mod pe deplin convingator.
Sper ca tonul în care port discutia lasa sa se înteleaga ca nu îmi fac iluzii în aceasta privinta. Concluzia nu poate fi decât una singura: Moderato cantabile!“
(MIRCEA FLONTA)