În amploarea si complexitatea lui, romanul Razboi si pace surprinde viata societatii rusesti în timpul campaniei militare napoleoniene din Europa.Tolstoi urmareste îndeaproape personaje provenind din diverse medii – tarani, nobili, civili sau soldati – confruntându-se cu o situatie unica erei, istoriei si culturii lor.
Pe masura ce romanul avanseaza, protagonistii devin unele dintre cele mai miscatoare si umane personaje din literatura universala.
„Nu stiu pe nimeni care sa poate scrie despre razboi mai bine decât a facut-o Tolstoi.“
Ernest Hemingway
Unul dintre cele mai ample si mai complexe romane din literatura universala, "Razboi si pace" urmareste istoria familiilor aristocrate rusesti în timpul campaniei militare napoleoniene în Europa, campanie care culmineaza cu invazia franceza a Rusiei în 1812 si cu înfrângerea lui Napoleon. Povestea se deplaseaza dinspre viata de familie catre cartierul general al lui Napoleon, de la curtea tarului Alexandru I al Rusiei pe câmpul de lupta de la Austerlitz si Borodino.
Monumentalul roman, care infatiseaza evenimentele razboiului dus, in 1812, de Napoleon impotriva Rusiei, ofera cititorului informatii istorice despre imprejurarile care au schimbat atunci soarta Europei si, poate, a lumii intregi.
Mai mult insa decat relatarea faptelor, Tolstoi zugraveste o vasta galerie de personaje descrise cu inegalabila maiestrie precum si viziunea sa personala asupra istoriei. Marele scriitor arata ca nu Napoleon, nici imparatul Alexandru I al Rusiei, nici alti straluciti conducatori ai vremii nu au determinat decisiv, cum cred unii, cursul evenimentelor, ci multitudinea de oameni si de factori manati de vointa Destinului Atotputernic.
De la imparati, regi sau comandanti de osti, pana la ultimii soldati sau locuitori ai oraselor si satelor din Europa, toti sunt prinsi intr-un mecanism implacabil, pe care nu-l stapanesc, de care nu sunt constienti si de ale carui consecinte, in anul 1812, sunt campania lui Napoleon din Rusia, la inceput victorioasa, apoi urmata de retragere, fuga imparatului Frantei si distrugerea armatei sale.
Romania LiberaCompozitional, imensa varietate de figuri, peste 550, si episoade este conceputa sub forma de cronica a vietii, în principal a trei familii din înalta nobilime rusa.
Razboi si pace este considerat a fi cel mai mare roman scris vreodata, remarcabil prin complexitate si unitate, un roman istorico-psihologic de mari proportii. Pe pânza sa vasta, se tes povestile a peste 500 de personaje, dintre care unele sunt istorice si altele fictive. Povestea se deplaseaza de pe planul vietii de familie catre cartierul general al lui Napoleon, de la curtea Tarului Alexandru I al Rusiei pe câmpul de lupta de la Austerlitz si Borodino.
Adevarul