Anne Lamott este una dintre vocile feminine importante ale ultimelor decenii din viata culturala americana.A scris mai multe carti de fictiune, dar este cunoscuta in primul rand pentru lucrarile in care abunda elementele autobiografice, pretexte pentru interogarea marilor teme ale vietii spirituale.
Dupa o perioada marcata de alcoolism si un stil de viata haotic, Anne Lamott (n. 1954) a simtit nevoia unei transformari radicale, in primul rand la nivel spiritual. A renuntat la alcool si s-a lasat botezata.
Acum tine cursuri copiilor la scoala de duminica si conferinte pe teme religioase, dar si de actualitate, precum impactul modernizarii accelerate, al dezvoltarii marilor corporatii si al poluarii.
In copilarie, Anne Lamott a suferit o trauma care i-a zdruncinat credinta in oameni si increderea de sine.
Dupa aproape saizeci de ani, autoarea are curajul sa infrunte din nou acel episod, in speranta ca va gasi intelegere si iertare pentru cei care au facut-o sa sufere.
Cine vrea sa descopere urmarea va citi pe nerasuflate aceasta carte plina de multe alte povesti de viata, dintre cele mai incredibile si revelatoare.
Cititorul va avea impresia ca Anne Lamott se afla chiar in fata lui, ca o veche prietena care ii face confidente. Fiindca, asa cum spune ea insasi, cel mai important lucru atunci cand scrii e s-o faci cu deplina sinceritate - iar asta se simte in fiecare rand al cartii.
Astfel preveniti, cititorii ii vor accepta indrazneala cu care abordeaza invataturile biblice, se vor emotiona si se vor amuza parcurgand episoade de viata necosmetizate.
Nu in ultimul rand, cartea Redescopera compasiunea este o meditatie profunda asupra identitatii noastre ca oameni, asupra rolului iubirii si al compasiunii in vietile noastre.
"Un prieten ne inlesneste revenirea prin toate locurile in care ne-am impotmolit vreodata si ne arata ca sunt caraghioase. Ii descriem iadul - procese de custodie costisitoare, tradare, un animalut bolnav - si nu trebuie sa ascultam povesti despre partea buna a lucrurilor, un prieten ne intelege pur si simplu.
Ne simtim ca niste ratati, dar suntem ajutati sa intelegem ca am facut tot ce era posibil, pe cat de bine am putut. Poate ca de acum n-o sa mai cadem in aceeasi groapa. (Sau poate ca da.) Nimeni, nici macar Dumnezeu, nu are o bagheta magica, asa ca trebuie sa ne asteptam tot la alunecari dureroase, cu singura consolare ca nu mai suntem in sant, ci pe coama dealului, in zapada flescaita."
Anne Lamott