In aceasta carte mereu actuala, Bertrand Russell, filosof, agnostic, matematician si renumit militant pentru pace, ofera un scurt, dar profund studiu al conflictelor dintre stiinta si religia traditionala din ultimii patru sute de ani.
Examinand episoadele in care descoperirile stiintei s-au ciocnit cu doctrina crestina sau interpretarile biblice ale epocii, de la Galileo si revolutia copernicana pana la descoperirile medicale ale anesteziei si vaccinarii, Russell indica rasturnarile si reevaluarile constante ale sistemelor noastre de credinta de pe parcursul istoriei.
In plus, autorul identifica si acele zone in care inca mai exista controverse asemanatoare intre stiinta moderna si Biserica. Noua introducere a lui Michael Ruse aduce aceste conflicte dintre stiinta si teologie la zi, centrandu-se asupra unor probleme care au aparut dupa al Doilea Razboi Mondial.
Acest volum clasic se adreseaza tuturor celor interesati de filosofie si religie, precum si celor interesati de gandirea si scrierile lui Russell.
Recomandari:
"Russel reuseste sa cerceteze acest subiect dintr-o perspectiva proaspata? Chiar si in acele puncte cu care nu suntem de acord - iar intr-o carte de acest tip vor exista in mod necesar multe puncte de acest fel - discutia este intotdeauna patrunzatoare si edificatoare. Russel a incercat sa exprime puncte de vedere intr-un mod echilibrat".
(Henry Hazlitt, The New York Times)
Cuprins
Introducere 5
I. Temeiuri ale conflictului 21
II. Revolutia copernicana 31
III. Evolutia 57
IV. Demonologie si medicina 86
V. Sufletul si corpul 111
VI. Determinismul 140
VII. Misticismul 163
VIII. Scopul cosmic 179
IX. Stiinta si etica 207
X. Concluzie 225
Index 233