Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau
Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tauMulti dintre noi consideram ca parentajul tine numai de temele pentru acasa, de chestiunile organizatorice si de antrenamentele de fotbal si nu gasim prea multa bucurie în legaturile noastre de familie.
Lawrence Cohen îi încurajeaza pe parinti sa lase „seriozitatea" deoparte, pentru a-si regasi copilul, si apoi demonstreaza concret cum se poate face acest lucru.
Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legaturi apropiate, de sentimentul sigurantei si de atasament, iar interactiunea prin joc cu parintii lor este o cale importata de a dezvolta legaturi de acest fel.
Lawrence J. Cohen, Ph.D., este psiholog specializat în jocul copiilor, terapia prin joc si parentaj. El sustine ateliere de parentaj prin joc pentru parinti, profesori si profesionisti din domeniul îngrijirii copiilor.
Dr. Cohen a scris împreuna cu Michael Thompson si Catherine O’Neill Grace cartile: Best Friends, Worst Enemies
i Mom, They Are Teasing Me.
Fragment din carte
De ce se joaca copiii ?
Unii copii sunt conducatori, altii sunt subordonati; unii prefera sa se joace de-a parada modei, pe cand altii sunt atrasi de jocurile cu mingea.
Instinctul de a se juca exista la toti copiii, inmugurind imediat dupa nastere si inflorind pe deplin la varsta de doi-trei ani.
Jocul este posibil oricum si oricand...e un univers paralel al fanteziei si imaginatiei, in care copiii patrund dupa voie.
Pentru adulti, jocul reprezinta o activitate de timp liber, dar pentru copii, seamana mai degraba cu un serviciu.
Spre deosebire de multi dintre noi, adultii, ei isi iubesc de regula serviciul si rareori isi doresc o zi libera. Jocul contine totodata principala metoda a copiilor de a comunica, de a experimenta si de a invata.
Cand copilul nu vrea sau nu poate sa se joace, intelegem imediat ca are o suferinta afectiva insemnata, la fel ca adultul care nu poate sa munceasca sau sa vorbeasca.