Revenirea lumii lui Marco Polo. Razboi, strategie si interese americane in secolul XXI
La sfârsitul secolului al XIII-lea, Marco Polo si-a început lunga calatorie din Venetia spre China pe Drumul Matasii, reprezentând la vremea aceea o adevarata retea comerciala care lega Europa de Asia
Astazi, în secolul XXI, guvernul chinez a propus un Drum al Matasii pe uscat si pe apa absolut similar celui din epoca lui Marco Polo.
Cu alte cuvinte, spune Kaplan în substantialul eseu cu care se deschide cartea, China construieste un pod terestru spre Europa, în timp ce Iranul si India încearca sa lege zonele petroliere ale Asiei Centrale de Oceanul Indian.
Europa se destrama din cauza schimbarilor culturale si migratiei, dar iata ca Eurasia se coaguleaza. În acest prim eseu si în urmatoarele care compun volumul de fata, Kaplan scrie despre principiile universale ce ar trebui sa contureze rolul Statelor Unite într-o lume perturbata.
De la impresii despre presedintele Trump pâna la examinarea sincera a ceea ce se va întâmpla în cazul unui razboi între SUA si Coreea de Nord, trecând printr-o frumoasa sectiune dedicata gândirii unor mari politologi americani — Kissinger, Huntington, Mearsheimer —, cartea lui Kaplan face o evaluare serioasa si onesta a optiunilor dificile cu care se vor confrunta Statele Unite în viitorii ani.
„Primul strat cartografic al noii harti eurasiatice este alcatuit din imperii decazute: imperii nedeclarate, si totusi care opereaza cu o mentalitate imperiala, al caror control teritorial oficial este mult mai redus decât în precedentele imperii în cazul Turciei si Iranului - si mai mare în cazul Rusiei si Chinei.
Caci ceea ce le face pe Rusia si China atât de vulnerabile este faptul ca aceste state înca mai cuprind teritorii de dimensiuni cu adevarat imperiale, extinzându-se dincolo de patria grupurilor etnice si religioase aflate la conducere." - ROBERT D. KAPLAN
Ilustratia de pe coperta: Caravanã pe Drumul Matasii, detaliu din Atlasul cata-lan (1375)