O carte clasică despre agricultura naturală, „Revoluție cu un pai” de Masanobu Fukuoka este un manifest pentru întoarcerea la metodele tradiționale și sustenabile de cultivare a pământului.
Fukuoka, un pionier al agriculturii naturale, împărtășește filosofia sa de a „nu face nimic”, subliniind importanța respectării echilibrului natural.
Această carte nu este doar un ghid de grădinărit, ci și o reflecție profundă asupra vieții, asupra naturii și a modului în care interacționăm cu mediul înconjurător.
„O agricultură completă este aceea care hrănește întreaga ființă, corpul și sufletul deopotrivă. Nu putem trăi doar cu pâine”.
(Wendell Berry)
Masanobu Fukuoka s-a specializat în microbiologie la Yokohama, devenind specialist în bolile plantelor.
La 25 de ani, în urma unei revelații trăite într-o dimineață, a ajuns la concluzia că „În această lume nu există absolut nimic…”.
Apoi, și-a dat demisia din postul de cercetător și s-a întors în satul său natal, hotărât să testeze veridicitatea metodei sale agricole de „a nu face nimic”.
Teoria lui era că culturile cresc singure și că oamenii nu ar trebui să intervină.
Însă prima lui încercare, pe livada de mandarine a tatălui său, a fost un eșec total, ducând la uscarea completă a acesteia.
Descoperiți în paginile acestei cărți cum a ajuns „non-cultivarea” lui Masanobu Fukuoka să fie urmată de mii și mii de oameni din fiecare colț al lumii, care și-au dorit să se apropie mai mult de natură și să-și cultive singuri hrana.
Cartea a fost scrisă la 61 de ani, după ce Fukuoka practicase agricultura naturală timp de mai bine de 30 de ani cu rezultate excepționale.
În paginile ei autorul a îmbinat abil ideile sale despre natură și viață cu principiile unei agriculturi naturale.