Rețelele de informație și misterul vieții
Apariția vieții și capacitatea sa de a genera ordine din haos sunt enigme care încă nu au primit un răspuns definitiv.
Renumitul fizician Paul Davies susține că, pentru a lămuri aceste enigme, trebuie mai întâi să răspundem la o întrebare mai adâncă: „Ce este informația?“Ca să înțelegem natura și originea vieții, Davies ne propune să adoptăm o perspectivă asupra biologiei potrivit căreia fundamentele vieții sunt asemănătoare sistemelor cibernetice, în sensul în care viața așa cum o cunoaștem ar trebui să fie considerată un fenomen asemănător stocării și gestionării informației.
Pătrunzând în adevărata mecanică a fenomenelor din lumea fizică obișnuită, Davies ne arată cum procesele biologice, de la fotosinteză la capacitatea de orientare a păsărilor, se bazează pe mecanica cuantică, și cum fizica cuantică și procesarea informației ar putea constitui cheia dezlegării misterului vieții de pe Pământ.
Folosind un limbaj accesibil, Rețelele de informație și misterul vieții expune diferite teorii interdisciplinare pentru a ne purta într-o călătorie edificatoare către țelul suprem al științei: unificarea tuturor teoriilor din biologie și fizică, astfel încât omenirea să poată înțelege locul pe care îl ocupă în univers.
„O carte care depășește orice graniță… Davies susține că trăsăturile definitorii ale vieții pot fi mai bine înțelese în termenii informației…
Este o uimitoare perspectivă asupra vieții.“
— Nature
„Davies – unul dintre cei mai plini de imaginație oameni de știință actuali – le cere biologilor care cercetează originea și evoluția vieții să acorde mai multă atenție fluxului de informație și de energie, pe lângă chimia și fizica cu care ne-am obișnuit.
Davies este cea mai potrivită persoană care să ne introducă în noul domeniu al științelor informației ca factor-cheie în cercetarea lumii vii.“
— The Financial Times
„Există multe cărți despre ce face viața.
Cartea aceasta discută ce este viața. Sunt fascinat de funcționarea organismelor, de ceea ce permite materiei vii să realizeze lucruri atât de uimitoare, lucruri de care materia neînsuflețită nu e capabilă.
De unde provine diferența? Până și o umilă bacterie realizează lucruri atât de uluitoare, atât de surprinzătoare, încât nici un inginer nu le poate egala.
Viața pare să fie ceva magic, un lucru ale cărui taine sunt învăluite într-o mantie de impenetrabilă complexitate. În ultimele decenii, descoperirile uriașe din biologie nu au făcut decât să sporească misterul.
Ce anume dă ființelor acel imbold enigmatic care le diferențiază de alte sisteme fizice, făcându-le remarcabile și deosebite? Și de unde se trage tot acest caracter aparte?“
— PAUL DAVIES