Sahara. O poveste adevarata despre supravietuire
Capodopera a cartilor de aventuri bazate pe fapte reale, Sahara relateaza povestea adevarata a doisprezece marinari americani naufragiati pe coasta africana în 1815, capturati de nomazii din desert, luati în sclavie si purtati într-o calatorie infernala, care a durat doua luni, prin inima Saharei.Bricul american Commerce a esuat în dreptul capului Bojador, dar, datorita curajului si deciziilor rapide luate de capitanul vasului, James Riley, tot echipajul a ajuns teafar la tarm.
A urmat o batalie extraordinara si disperata pentru supravietuire, în care oamenii s-au confruntat cu ostilitatea bastinasilor, cu înfometarea, deshidratarea, deznadejdea si moartea.
Capturati, jefuiti si luati în robie, marinarii au fost târâti si dusi prin desert de noii lor stapâni, care nu le cunosteau limba si carora nici nu le pasa de prada lor.
Fortati sa-si bea urina, arsi de razele soarelui, epuizati din cauza mersului pe jos pe distante de zeci de kilometri, pe nisipul si pietrele fierbinti, pierzând peste jumatate din greutatea corporala, marinarii s-au luptat sa-si pastreze demnitatea si sanatatea.
Purtându-l pe cititor de la apele reci ale Atlanticului pâna în peisajul arid al Saharei, deopotriva în inima desertului si în inima omului, cartea lui Dean King este o poveste spectaculoasa despre eforturi supraomenesti, curaj, fratie si supravietuire.
„O marturie îngrozitoare despre supravietuire […] care ne oripileaza, dar, în acelasi timp, ne fascineaza si ne farmeca.” Boston Globe
„Autorul, care a calatorit în Africa, unde, calare pe camila sau pe jos, a refacut partial traseul marinarilor, reuseste în mod genial sa ofere peisajului dunelor de nisip – bine-cunoscut în prezent – o nota de maretie si de inedit, asa cum trebuie sa li se fi parut naufragiatilor.
Relatarea amanuntita a întâmplarilor este completata cu pasaje potrivite din afara povestirii, cum ar fi cele despre cultura bazata pe schimb si târguiala a arabilor nomazi din desert si despre transformarile geologice de pe tarmul Africii Occidentale.” Publisher’s Weekly