Seneca. Istoria unei vieti
Cum sa il putem pune in balanta pe omul Seneca, sustinatorul principiilor unei vieti a pacii si a simplitatii, cu omul care, ajunge sa adune o avere imensa in slujba unui imparat tiran, sinistru si nebun?
In aceasta biografie, pe cat de solida din punct de vedere stiintific, pe atat de sensibil scrisa, Emily Wilson ni-l prezinta pe marele filozof ca pe o persoana care traia intr-o imensa tensiune intre doua lumi: cea a convingerilor sale si lumea publica dominata de absolutism.
Seneca. Istoria unei vieti ne descrie o viata dusa intr-o flagranta discrepanta dintre realitatea politica si idealul filosofic, intre ceea ce aspiram sa fim si ceea ce suntem de fapt.
O descriere deopotriva captivanta si exhuasiva a vietii atat de complexe si pline de compromisuri a lui Seneca. daca ne place sau nu, epoca noastra este una profund senecana. - Simon Critchley
«Seneca a fost supranumit si „constiinta Imperiului“, desi ar fi mai exact sa il consideram inconstientul lui – dar un inconstient cu o voce publica si un minunat stil literar.
Marele si diversificatul, dar si contradictoriul sau corpus articuleaza intr-un mod elocvent contradictiile si presiunile psihologice ale consumerismului, ale globalizarii si ale imperiului – toate aceste teme fiind de o enorma importanta pentru intreaga noastra lume de azi. Ideea ca cineva nu poate sa gaseasca pacea decat in sine – si, foarte posibil nici macar acolo – este extrem de atractiva intr-o societate fragmentata si infricosata.»