Sexus este primul roman al trilogiei Rastignirea trandafirie, scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisa în Statele Unite ale Americii si publicata la Paris între 1949 si 1960.
Romanul Sexus, publicat la Paris în 1949, este un amestec de fictiune si episoade autobiografice, în care autorul descrie primele sale eforturi literare, numeroasele aventuri amoroase, destramarea casniciei, traiul într-un New York sclipitor si totodata marcat de saracie. Este o carte care a stîrnit controverse aprinse, însa indiferent daca se lanseaza în descrieri licentioase, discutii despre arta, filozofie sau psihanaliza, povesti picaresti sau destainuiri, Henry Miller abordeaza totul cu aceeasi franchete cuceritoare, hedonism asumat si o intensitate ce-si are sursa într-o sete de viata molipsitoare.
„Nu am nici o îndoiala ca Henry Miller este un mare artist, un mare artist american, probabil ultimul cu care ne putem mîndri, un gigant al minunatei epoci literare cuprinse între 1890 si 1940.
Rastignirea trandafirie, ce reia parti ample din romanele anterioare ale scriitorului, este fara îndoiala o opera de calitate. Ce a facut Miller aici a fost sa scruteze pîna în cele mai mici detalii, dintr-o perspectiva matura si nostalgica, învaluita în aburul fictiunii, anii cruciali în care s-a format ca scriitor si marea iubire a vietii sale.
Rezultatul este o poveste fascinanta, o epopee biografica, sociala si estetica.” (Maxwell Geismar)
„Miller este mai degraba un mistic decît un pornograf. Se foloseste de obscenitate pentru a soca si a trezi la realitate, dar, odata adusi cu picioarele pe pamînt, ne ridica imediat la ceruri.” (Erica Jong)
„Cînd vorbim despre oameni care «au facut istoria» vrem sa spunem ca, într-o oarecare masura, au schimbat însusi cursul vietii. Dar barbatul din fotografie e dincolo de asemenea visuri puerile. El stie ca omul nu poate schimba nimic, nici macar pe sine însusi.” (Henry Miller)
„Oamenii civilizati nu traiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un fel sau altul. Vorbim despre ele, le evocam întruna, dar nimeni nu le ia în serios. Nimeni nu respecta aceste reguli, în vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sînt un soi de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au vîrît pe gît aceste interdictii, deghizate în morala si religie.” (Henry Miller)