CARTI »
Religie »
Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar
I se mai spune și Amăgitorul, Înșelătorul, Dezbinătorul, Profetul mincinos, Seducătorul malefic.
În cartea lui C.S.Lewis, se numește „unchiul Sfredelin” (Screwtape).
Scrisă spre sfârșitul vieții autorului, cartea este o imersiune în abisurile minții omului, făcută cu umor de cultivat cunoscător.
Sunt cercetate și demascate hățișurile, capcanele, tertipurile minții și ale tuturor încântărilor de sine, printr-un magistral exercițiu de imaginație: cum se vede omul din perspectiva diavolului însărcinat cu dezorientările, smintirile, fricile, lașitățile, mâniile ori vicleniile vieții?
De aici, o colecție de scrisori ale maestrului amăgirii către tânărul său nepot trimis, ca în vechile povești cu tâlc, să colinde lumea.
Cartea joaca pe competenta psihologica a diavolilor, pe priceperea de a folosi maruntele noastre slabiciuni, de fiecare zi, suficiente pentru a ne face deseori surzi la glasul Celuilalt.
******
Despre viata unui om angajat religios se vorbeste de obicei din persectiva inalta, din perspectiva reperelor lui morale si spirituale.
C. S. Lewis, distins universitar englez, e un crestin dotat cu realism si umor; el alege cealalta perspectiva: cum se vede viata unui om din unghiul diavolului care il are in grija, care trebuie sa il achizitioneze drept hrana pentru infern? Cartea joaca pe competenta psihologica a diavolilor, pe priceperea de a folosi maruntele noastre slabiciuni, de fiecare zi, suficiente pentru a ne face deseori surzi la glasul Celuilalt.
Cu toate astea, la capatul cartii si al unei vieti duse cu onestitate si cu atentie spirituala, eroul anonim il intalneste, discret si simplu, pe Celalalt.
„Mai mult decât oricare alt gânditor al secolului XX, Lewis si-a ajutat cititorii sa gaseasca un raspuns la întrebarile lor filozofice.“ — Los Angeles Times