Singuratate. Natura umana si nevoia de conexiune sociala
Stresul. Depresia. Bolile cardio-vasculare. Ce urmeaza?!Omenirea se afla în plin proces al identificarii maladiei noului secol.Într-un amplu studiu stiintific interdisciplinar, o echipa de cercetatori din cele mai diverse domenii asaza în prim-plan singuratatea drept cauza tacuta a unei vieti nefericite si sanatati precare.
„Una dintre cele mai importante carti despre conditia umana aparute în ultimul deceniu.” Daniel Gilbert, autorul Stumbling on Happiness
„Radacinile impulsului uman pentru conexiune sociala sunt atât de adânci încât sentimentul de izolare poate sa ne submineze abilitatea de a gândi limpede, o consecinta practica, dar justa, dat fiind rolul pe care conexiunea sociala îl joaca în modelarea inteligentei noastre.” John T. Cacioppo
„O carte plina de întelepciune, minunat scrisa ?i adesea amuzanta… un adevarat tur de forta.” Shelley E. Taylor, profesor de psihologie, Universitatea California, Los Angeles
„Înfricosatoare nu este propriu-zis singuratatea, ci experienta subiectiva cunoscuta drept starea de singuratate. Indiferent daca te afli acasa cu familia, daca lucrezi cu tineri inteligenti si atragatori într-un birou agitat, daca vizitezi Disneyland sau stai singur într-un hotel darapanat dintr-un cartier rau-famat, sentimentele cronice de izolare pot provoca o serie de evenimente fiziologice care realmente accelereaza procesul de îmbatrânire.
Singuratatea nu numai ca afecteaza comportamentul, dar apare în masuratorile hormonilor de stres, ale sistemului imunitar si ale functiei cardiovasculare.
În timp, aceste schimbari fiziologice se cumuleaza în feluri care pot grabi pasii a milioane de oameni catre o moarte prematura.”
John T. Cacioppo & William Patrick
John T. Cacioppo este profesor de psihologie distins cu Tiffany and Margaret Blake Distinguished Service Professor la Universitatea din Chicago si presedintele Association for Psychological Science.