Péter Demény scrie un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o confesiune în fraze-fluviu infuzată cu pasiune și străbătută de luciditate.
Katerina este domniță și, uneori, pasăre.
În decorul crenelat al castelului părintesc – doar sugestie a unei vechi orânduiri feudale –, tatăl-margraf, mama și curtenii arată cruzimea și îngustimea de minte pe care oamenii le-au avut dintotdeauna.
Dar Katerina caută o stare de grație, iar setea ei de împlinire pare să se astâmpere numai când gustă din exuberanța guvernantei Odile și din îmbrățișările unor iubiri profunde, însă răvășitoare.
Între Cerdacul Soarelui, tărâmul celei mai intense fericiri, și Casa del Pasado, unde numai dâra de regret a mai rămas din voluptatea trăită cândva, se îngână țipătul și șoapta unei femei debordând de pasiune, lumină și sfâșiere.
În narațiunea ei fluidă, cu textură de vis, de vrajă, de poem și de amintire, se întrepătrund stări și întâmplări de pretutindeni și de nicăieri, ale oricui sau poate ale nimănui.
Noul volum de proză al lui Péter Demény este de fapt povestirea, scrierea din perspectivă feminină a marii pasiuni în lipsa căreia supraviețuirea echivalează cu rușinea.
– Bárka
Péter Demény și-a scris cea mai bună carte de proză a lui.
– Élet és Irodalom
Cartea lui Péter Demény combină misticul și sensibilitatea, creând astfel vocea inconfundabilă a romanului.
Tematica ei, lumea cărții în care ne afundăm este cumva străină de noi, dar în același timp ne intrigă ca orice lucru exotic.
Stilul pare câteodată de factură barocă, ne amintește de caracterul stufos și rapsodic al limbajului viu, dar trimiterile în toate direcțiile înconjoară cititorul, care ajungând la final simte că s-a distrat mai copios decât ar fi crezut când s-a izbit de tematică
– Várad