La 23 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne ofera cea mai ampla si mai completa trecere în revista a comunismului, de la originile în timpul Revolutiei Franceze pâna la dominatia din secolul XX. Nu lipseste nici un personaj si nici un eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceausescu si Gorbaciov.
Autorul nu merge însa pe carari batute, ci reuseste sa descopere amanunte inedite în biografii sau evenimente care au influentat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect de petrecerile pe care le organiza la dacea lui de lânga Moscova, unde oaspetii – ei însisi conducatori de teama carora tremurau milioane de oameni – erau umiliti si batjocoriti.
Cu toate ca este o carte de istorie, Steagul rosu este neasteptat de actuala. Dincolo de însiruirea cronologica a faptelor, autorul identifica tipare, relatii cauza–efect si mecanisme care te fac, dupa ce citesti cartea, sa ramâi pe gânduri ori de câte ori te uiti la un buletin de stiri sau deschizi un ziar.
Nu poti sa nu te întrebi în ce masura comentatorii crizei financiare actuale cunosc avertismentele privind pericolul împrumutarii la bancile occidentale, lansate de... Stalin, în urma cu mai bine de o jumatate de secol, când a refuzat Planul Marshall.
Ne-am obisnuit sa vorbim despre prabusirea comunismului ca despre o disparitie, iar David Priestland ne aminteste ca lucrurile nu stau deloc asa.
Comunismul s-a prabusit practic doar în URSS si în partea europeana a blocului sovietic, dar supravietuieste în forma radicala în Coreea de Nord, si-a gasit stabilitatea în Cuba, iar în China a descoperit o neasteptata reteta de succes. În actuala perioada de incertitudine economica, în care este tot mai evident ca nici capitalismul liberal nu ofera solutiile dorite, nu trebuie sa uitam ca necunoasterea istoriei ne condamna la repetarea ei.