Subliminal. Cum ne determina inconstientul comportamentul
Subliminal - Cum ne determina inconstientul comportamentulMulta vreme, ipoteza existentei unui nivel inconstient al mintii s-a bazat pe introspectie si pe supozitii privind cauzele unor comportamente inexplicabile prin teoriile filozofice care puneau totul pe seama constiintei.
Aparitia psihologiei experimentale a taiat aripile acestor speculatii nesustinute de date observabile si cuantificabile, provocând o adevarata fractura în domeniul psihologiei.
În ultimele doua decenii însa, dezvoltarea imagisticii cerebrale a facut posibila reluarea mai vechilor ipoteze în vederea testarii lor empirice si elaborarii unor modele fiabile de functionare a psihicului uman.
Fascinat de aceste noi posibilitati, fizicianul american Leonard Mlodinow si-a abandonat temporar propriul domeniu, dar nu si exigentele specifice lui, si s-a aplecat asupra ultimelor evolutii din psihologie.
Coroborând informatiile oferite de imagistica functionala cu cercetarea „clinica" a unor atitudini si comportamente, el arata ca existenta inconstientului nu mai poate fi tagaduita astazi, când au fost identificate structuri cerebrale raspunzatoare de activitatea nivelului subliminal.
Inconstientul se dovedeste astfel mai putin un „subsol“ al instinctelor si refularilor, cât un nivel creator, capabil sa ne întregeasca perceptia si memoria lacunare si, totodata, sa determine distorsiuni în atitudinile si comportamentele noastre.
Desi aflata la primii pasi, cunoasterea lui reprezinta un imens câstig pentru întelegerea noastra de catre noi însine si o adevarata provocare pentru viitor.