Tantarul. O istorie despre om si cel mai mortal pradator
De ce a fost ginul tonic cocktailul preferat de colonistii englezi din India si Africa?
Cui ar trebui sa-i multumeasca Starbucks pentru raspândirea sa globala?
Ce a pus capat Cruciadelor?
De ce si-a cedat Scotia suveranitatea în favoarea Angliei?
Care a fost arma secreta a lui George Washington în timpul Revolutiei Americane?
Raspunsul la toate aceste întrebari si la multe altele este...
Tântarul!
Tântarul a deviat destinele unor imperii si natiuni, a naruit si a distrus economii si a decis rezultatul unor razboaie importante, ucigând pâna acum aproape jumatate din umanitate – un numar estimativ de 52 de miliarde de oameni din totalul de 108 miliarde care au vietuit de-a lungul existentei noastre relativ scurte.
Fiind cel mai puternic vector de exterminare pe care l-a cunoscut vreodata omenirea, tântarul si seria sa de flageluri devastatoare – printre care malarie, West Nile, Zika, febra denga si febra galbena – au jucat un rol mai important în modelarea istoriei noastre decât orice alta creatura vie cu care împartim acest sat global.
Noua carte din Co-lectia de stiinta este semnata de Timothy Winegard, doctor în istorie la Universitatea Oxford si profesor de istorie si stiinte politice la Universitatea Mesa Colorado.
Scrisa într-un stil narativ cursiv si având la baza o perspectiva surprinzatoare, Țântarul este o extraordinara saga despre dominatia acestei insecte de-a lungul istoriei umanitatii si despre incredibilul sau impact asupra ordinii lumii moderne în care traim.
Recomandata celor interesati de modul în care bolile au influentat schimbari majore în organizarea societatii, celor interesati de istoria umanitatii povestita dintr-un unghi inedit, si celor care doresc sa aiba si mai multe motive sa urasca tântarii :)