Cum ne fac mai bogați, mai inteligenți, mai prietenoși cu mediul, mai sănătoși și mai fericiți cele mai mari invenții ale noastre.Îmbinând perfect economia cu istoria, autorul ne explică motivele pentru care orașele reprezintă cea mai mare invenție a „speciei noastre”. (Steven D. Levitt)
Un influent economist urban ne prezintă o perspectivă inedită, care dărâmă miturile legate de măreția și splendoarea orașelor.
În această carte revelatoare, Edward Glaeser, economist urban de top, declară că, de fapt orașele sunt locurile acelea minunate, cele mai sănătoase și mai bogate... (din punct de vedere atât cultural, cât și economic) în care merită să locuiești.
Autorul ne poartă prin istorie și pe tot mapamondul pentru a ne ajuta să cunoaștem mecanismele ascunse ale orașelor și modul în care scot din om ce este mai bun.
Folosindu-se de reportaje îndrăznețe, analize coerente și raționamente convingătoare, Glaeser pledează elocvent și insistent în favoarea importanței și a splendorii orașelor, oferindu-ne dovezi încurajatoare care arată că orașul este cea mai mare creație a omenirii.
****
Cum ajung să decadă orașe care cândva au fost puternice?
De ce doar unele au reveniri bruște?
De ce atât de multe mișcări artistice apar atât de repede în anumite orașe, în anumite momente?
Ce este stresul urban, de ce apare și cum poate fi scăzut?
De ce atât de mulți oameni inteligenți adoptă politici urbane atât de nechibzuite?
Ce impact asupra mediului au centrele orașelor, suburbiile și periferiile?
Ce impact are dezvoltarea tehnologiei asupra fluxului informațional ?
Edward Glaeser, profesor de economie urbană la Harvard, răspunde întrebărilor de mai sus în cartea Triumful orașului și, în același timp, ne ajută să înțelegem mecanismele ascunse ale orașelor, dar și să scăpăm de tendința de a le vedea ca fiind doar clădiri, aducându-ne aminte că orașul adevărat e făcut din carne și oase.
O carte recomandată celor interesați de istoria umanității, celor interesați de studii urbane, precum și celor interesați de dezvoltarea comunităților și de ce au acestea nevoie pentru a prospera.