Tsurezuregusa. Insemnari din ceasuri de zabava
Scrise aproximativ între 1330 si 1332, cele 243 de scurte eseuri din Tsurezuregusa (Însemnari din ceasuri de zabava) ale calugarului budist Kenko reprezinta una dintre cele mai studiate si admirate lucrari ale literaturii japoneze medievale.
„Însemnari din ceasuri de zabava este o lucrare cu relevanta atemporala, un splendid exemplu al stilului meditativ japonez. Caracterul trecator al tuturor lucrurilor, nesfârsitul ciclu al nasterii, cresterii, bolii si mortii, care e urmata de o noua nastere, zadarnicia realizarilor si bunurilor lumesti – toate acestea sunt credinte tipic budiste, prezentate în
Însemnari din ceasuri de zabava cu o prospetime care stârneste admiratie. Kenko a exprimat cel mai tipic japonez principiu estetic: frumusetea este legata indisolubil de caracterul ei pieritor.
A scris: «De-ar fi ca omul sa nu piara ca roua din Adashino, sa nu se destrame ca fumul peste Toribeyama, ci sa dainuiasca vesnic în lume, lucrurile si-ar pierde puterea de a ne emotiona! Cel mai pretios lucru în viata este nesiguranta ei».“ (Donald KEENE)
„O carte încântatoare, care a servit drept model stilului si gustului japonez începând cu secolul al XVII-lea. Aceste schite ca niste camee reflecta importanta lucrurilor marunte, efemere, si fiecare eseu este Kenko însusi.“ (The Asian Student)