Visul unei fete de a deveni actriță în Rusia sovietică.
„Prin ochii tinerei Sașa, o rebelă care se ridică instinctiv împotriva constrângerilor sufocante impuse de stat și de familie, ni se prezintă o imagine intimă și memorabilă a societății rusești în deceniile de după 1945.”
J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2003În Rusia de după Al Doilea Război Mondial, visul unei fete poate fi un act de sfidare.
În spatele Cortinei de Fier, într-un orășel rusesc, Sașa trăiește într-o casă plină de secrete și visează să devină actriță.
Pleacă la Moscova pentru a da admitere la Școala de Artă Dramatică, înfruntându-și mama și bunicii și părăsindu-l pe Andrei, prima ei dragoste.
Înaintea plecării, Sașa descoperă jurnalul ascuns al unchiului ei, Kolia, dat dispărut în misiune chiar și după atâția ani de la încheierea războiului.
În paginile jurnalului, Kolia demască minciunile oficiale și dezvăluie adevărul despre atrocitățile comise de Stalin.
Cu ajutorul acestor revelații și inspirată de tragica poveste de iubire a unchiului ei, Sașa termină cursurile de teatru, tot mai determinată să trăiască o mie de vieți pe scenă.
După absolvire, își începe cariera la Teatrul Bolșoi din Leningrad, unde Andrei, aparatcic în cadrul Partidului Comunist, devine cenzorul muncii sale și, totodată, protectorul ei din umbră.
Când un secret din trecut iese la lumină, ambițiile Sașei converg cu îndatoririle lui Andrei, punând-o în postura de a decide dacă visurile sale merită sacrificiul inerent și dacă bunica ei avea dreptate atunci când îi repeta obsesiv că totul va fi bine.
„Un tren spre Moscova, romanul de debut al Elenei Gorokhova, este o capodoperă, un dans pe sârmă executat cu mare măiestrie.
Actriță aspirantă rebelă, Sașa se maturizează în atmosfera postbelică înăbușitoare a Uniunii Sovietice, luptând cu politicile opresive ale partidului, cu iubitul enigmatic transformat în cenzor și cu secretele îngropate ale propriei familii, care amenință să-i tulbure balanța fragilă a existenței.
Un portret memorabil al luptei pentru artă, al iubirii sfâșiate și al speranței care nu moare niciodată!”
Kate Quinn, autoarea bestsellerului Rețeaua Alice
„Un love story încântător de complicat, a cărui acțiune se desfășoară pe fundalul realităților dure din Uniunea Sovietică în anii 1950 și 1960.
Autoarea cunoaște bine această viață – decorurile sunt pline de detalii care vor fi identificate cu ușurință de oricine a trăit de partea rece a Cortinei de Fier – și se dovedește a fi, totodată, și o fină cunoscătoare a sufletului omenesc.
O galerie de personaje memorabile, un fundal perfect creionat, scene istorice fascinante – toate acestea în slujba unei povești care îl va ține pe cititor lipit de fotoliu de la prima până la ultima pagină. [...] O carte savuroasă.”
Roland Merullo, autorul bestsellerului Breakfast with Buddha