?O evocare stralucita a unei civilizatii ascunse, apartinandu-i unui scriitor ce stapaneste arta detaliului si tehnica suspansului.? SF Site
Suntem zei sau suntem monstri? Pentru a afla un raspuns la aceasta intrebare, o furnica pleca in recunoastere. Trebuie sa ne descopere lumea si sa treaca prin nenumarate peripetii in civilizatia noastra de uriasi.
In acelasi timp, un grup de oameni de stiinta traiesc un thriller halucinant si, in cele din urma, inteleg complexitatea si magia civilizatiei furnicilor, atat de aproape de noi, si totusi atat de putin cunoscuta.
Roman SF, roman de aventuri si poveste filozofica, Ziua furnicilor se citeste pe nerasuflate. Inarmat cu stiinta contemporana, Bernard Werber continua fascinanta odisee moderna care a inceput cu Furnicile si ofera o carte de o profunzime uimitoare.
?Adevaratul talent al lui Werber consta in faptul ca ne invata multe lucruri, imbinand cu succes ipotezele stiintifice, umorul, iubirea si optimismul, totul intr-un stil accesibil. Iar suspansul este prezent pana la final.?
critiqueslibres.com
?Nu prevazusem initial sa scriu o continuare, dar m-a enervat ca eram considerat un specialist in furnici. Scopul meu fusese sa vorbesc despre omenire, nu despre insecte. Asa ca am folosit acelasi cadru pentru a tine un discurs complet diferit. In Ziua furnicilor am insistat pe forma de roman politist si pe reflectia filozofica.?
Bernard Werber
?Am incercat sa ma bazez la maximum pe informatii stiintifice reale si, pornind de la ele, sa etrapolez. Nu-i vorba de o imaginatie care nu se bazeaza pe nimic. Cu cat ceva se apropie de adevar, cu atat magia creste. Nu mi-am inzestrat furnicile cu arme laser fiindca ar fi fost halucinant, asa ca m-am straduit mereu sa raman cat mai aproape posibil de furnicile adevarate.
Am incercat sa ajung la toate felurile de public. In cartile mele exista trei niveluri: unul de tip ?povestire?, pentru cei tineri, unul de tip filozofic, pentru cei mari, dar exista ceva si pentru cei care cauta simboluri si indicii ascunse. Deci este o scriitura in trei straturi. Cred ca dorinta de universalitate este o atitudine nobila pentru un artist. Nu trebuie sa cedam notiunii de elitism. Pentru mine, un artist adevarta este un artist care impresioneaza pe toata lumea. Cand nu impresionezi decat o anumita categorie de varsta, sex sau cultura inseamna ca ai dat gres.
Mozart impresioneaza pe toata lumea.?
Bernard Werber, interviu pentru evene.fr