De data asta e altfel. Opt secole de sminteala financiara
De data asta e altfel. Opt secole de sminteala financiaraDe-a lungul istoriei, tari bogate si sarace deopotriva au trecut printr-o varietate de crize financiare, dând bani cu împrumut, luând bani cu împrumut, prabusindu-se si ridicându-se la loc.
De fiecare data, expertii au proclamat: „De data asta e altfel”– pretinzând ca vechile reguli de evaluare nu se mai aplica si ca noua situatie nu seamana aproape deloc cu dezastrele din trecut.
Lucrarea de fata demonstreaza ca aceasta abordare pleaca de la o premisa gresita. Acoperind saizeci si sase de tari, de pe cinci continente, De data asta e altfel prezinta o trecere în revista completa a varietatilor de crize financiare si ne calauzeste prin opt secole uluitoare de insolvente guvernamentale, panici bancare si accese inflationiste – pornind de la deprecierile de moneda din epoca medievala si ajungând pâna la catastrofa creditelor substandard din zilele noastre.
Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, doi economisti reputati, ale caror studii au influentat dezbaterile despre politicile de actiune care sa raspunda actualei crize financiare, ne provoaca intelectual, sustinând ca aceste crize financiare sunt un ritual de trecere universal pentru toate natiunile – fie ele economii de piata avansate, fie înca emergente.
O lectura esentiala... atât pentru originalitatea ei, cât si pentru tiparele de comportament financiar pe care le aduce la iveala. The Economist
De data asta e altfel nu numai ca explica, pur si simplu, ce s-a întâmplat în cea mai recenta criza financiara. Cartea vine si cu o harta-itinerar care ne arata cum vor merge lucrurile în anii ce urmeaza. Edward Chancellor, The Wall Street Journal
Toti cei care lucreaza cu politici publice ar trebui sa aiba în biblioteca aceasta carte si s-o deschida îndeosebi atunci când lucrurile par sa mearga bine; va avea efectul terapeutic al unui dus rece de luciditate. Greg Ip, Washington Post
Foarte simplu spus, este cea mai buna cercetare empirica a crizelor financiare care s-a publicat vreodata. Acoperind sute de ani si punând la un loc o varietate ametitoare de date, Reinhart si Rogoff au adus o contributie cu adevarat eroica la studiul istoriei financiare. De unul singur, acest volum magnific valoreaza cât o mie de modele matematice! Niall Ferguson, autorul cartii The Ascent of Money
Despre autori:
CARMEN M. REINHART este profesor de stiinte economice la Universitatea Maryland si coeditorul volumului The First Global Financial Crisis of the 21st Century (2011), cea mai ampla analiza a crizei financiare care a debutat în 2007-2008.
Conferentiaza în mod regulat pe teme economice în cadrul unor evenimente organizate de Banca Mondiala si Fondul Monetar International.
KENNETH S. ROGOFF este titularul catedrei Thomas D. Cabot de politici publice si profesor de stiinte economice la Universitatea Harvard. Este coautorul volumului Foundations of International Macroeconomics (1996) si o prezenta constanta în Wall Street Journal si Financial Times.