Romancierul naiv si sentimental
''Romancierul naiv si sentimental''
Ce se intimpla cu noi, si in noi, cind citim un roman? Cum se naste acel ?efect de lectura a romanului?, atit de diferit de ceea ce simti cind privesti un tablou sau citesti o poezie? In aceasta colectie de eseuri despre literatura si despre el insusi, Orhan Pamuk ne arata cum se alcatuiesc cele doua lumi ? a scrisului si a cititului ? si cum ajung ele sa se uneasca.
?La sfirsitul lecturii, aflam mai multe despre Pamuk insusi decit despre cum scrie Pamuk. Aflam ca e genial, ca nu inceteaza sa se priveasca mereu de aproape, ca nu-l intereseaza o teorie coerenta a romanului, ci o stare a scrisului si a cititului.?
(Financial Times)
?Oricine se crede romancier ar trebui sa citeasca eseurile lui Pamuk ? pentru ca trebuie sa invatam de la aceia care chiar se pricep.?
(The Telegraph)
Fragment din carte:
Exista ceva atat de special legat de aspectul scrierii si lecturii unui roman si care e legat de libertate, de intimitatea altor vieti si de abilitatea de a te imagina ca fiind o alta persoana, incat as vrea sa zabovesc putin asupra acestei ipostaze etice.
Unul dintre cele mai placute aspecte ale scrierii unui roman este descoperirea faptului ca, pe masura ce romancierul se pune in mod intentionat in locul personajelor, investigand si folosindu-si imaginatia, el se transforma.
Nu numai ca obesrva lumea prin ochii protagonistului dar si incepe sa-i semene.
CUPRINS: Romancierul naiv si sentimental
1. Ce se petrece in mintea noastra
2. Domnule Pamuk, toate acestea vi s-au intamplat dumneavoastra
3. Personaj literar, actiune, timp
4. Cuvinte, imagini, obiecte
5. Muzee si romane
6. Centrul
Epilog
Indice
Autor: Orhan Pamuk