Revolutia din 1989. Invinsi si invingatori
Moment controversat al istoriei Romaniei, evenimentele din decembrie 1989 dau nastere si astazi unor dezbateri aprinse cu privire la caracterul lor – a fost revolutie, revolta populara sau lovitura de stat?
„Momentul fondator” al Romaniei democratice, dupa mai bine de 50 de ani de regimuri dictatoriale, Revolutia din decembrie 1989 a devenit granita in timp intre doua regimuri politice si intre doua lumi.
Din cauza caracterului lor violent si a numarului mare de victime, evenimentele din decembrie 1989 au lasat urme distincte in memoria colectiva si in cea istorica, precum si in felul in care a fost perceputa, la nivel individual sau colectiv, ideea de revolutie dupa prabusirea comunismului.
Ce au urmarit participantii?
Ce rol a jucat Securitatea, principalul organ represiv al regimului?
Cit adevar exista in teoria unei interventii externe?
Ce nu s-a spus despre procesul sotilor Ceausescu?
Care este raportul dintre adevarul juridic si cel istoric cu privire la cele intimplate in decembrie 1989?
Care sint preliminariile si principalele etape ale prabusirii si preluarii/transferului de putere?
Ce au declarat actorii implicati?
Cum s-au desfasurat luptele pentru controlul institutiilor si in ce imprejurari s-au inregistrat victime in rindul militarilor si al civililor?
Cum pot fi contextualizate international evenimentele?
Acest volum colectiv aprofundeaza, rediscuta si reevalueaza Revolutia Romana cu metode de analiza specifice unor domenii diverse: istorie (politica, militara, sociala), drept, relatii internationale, stiinte politice s.a.
Toate aceste cercetari pot fi subsumate clivajului dintre invinsi si invingatori, important pentru prezentul societatii romanesti.