Conceputa in termeni simpli si accesibili, noua editie, revazuta si adaugita, a Psihologiei comunicarii prezinta diferite teorii aplicabile comunicarii umane, precum si tehnicile ce decurg din acestea.
Pornind de la ideea ca orice comunicare este, inainte de toate, o interactiune, autorul dezvolta urmatoarele teme: factorii generali care intervin in situatiile de comunicare; comunicarea interindividuala, necesitatea unei ascultari atente si modelele circumscrise interviului; abordarile experimentale ale fenomenelor de grup; dinamica proprie comunicarii in grup, observarea si dirijarea instruirilor in grup; relatiile dintre comunicare si influenta sociala: conformismul, inovatia, rolul minoritatilor si al majoritatilor.
Avem in fata o carte de initiere in psihologia sociala a comunicarii, in cadrul careia teoria si metodologia sunt strans legate, garantand astfel o abordare riguroasa a situatiilor de comunicare, ce nu exclude implicatiile practice.
Jean-Claude Abric (1941‑2012) a fost profesor de psihologie sociala la Université d’Aix‑Marseille si director al Laboratorului de psihologie sociala al aceleiasi universitati.
Autorul mai multor studii consacrate reprezentarilor sociale si creativitatii grupurilor (Experimental study of group creativity: task representation, group structure and performance, 1971; La Créativité des groupes, 1984; Coopération, compétition et représentations sociales, 1987; Pratique sociale et représentations, 1994 etc.).