Ghid de patologie pancreatica
Ghid de patologie pancreatica - S. Schneider, M. Lohr, A. Ru?
Terapia deficitului de asimilare
Terapie etiologica; ?n caz de fistule/diverticuli: operatie; terapie dietetica ?n cazul intolerantelor alimentare (de exemplu, fara gluten ?n cazul celiachiei sau produse fara lapte ?n cazul intolerantei la lactoza); terapie antibiotica ?n cazul popularii cu bacterii patogene (de exemplu doxiciclina)
Terapia de substitutie (?n faza acuta, c?nd arsenalul terapeutic etiologic este insuficient)
? ?n cazul unei stari generale alterate alimentatie parenterala temporara cu crestere treptata a aportului caloric
? Administrare parenterala a vitaminelor si a microelementelor
? ?n cazul steatoreei si a tulburarilor de absorbtie lipidica (< 40 g/zi) si ?nlocuirea cu trigliceride cu catena medie; terapia simptomatica a diareei usoare cu colestiramina 8?12 g/zi, daca administrarea de proba timp de trei zile a fost eficienta.
? ?n cazul insuficientei pancreatice exocrine, substituirea enzimelor (de exemplu Kreon? 25 000, capsule, cca. 1 capsula la gustari si 2?3 capsule la o masa principala)
? Reglarea balantei hidroelectrolitice Tratamentul sindromului de intestin scurt
? ?n faza acuta (aproximativ 3 saptam?ni) alimentatie parenterala
? ?n cazul intestinului subtire restant < 60?80 cm, alimentatie parenterala permanenta (cu cateter permanent, de exemplu cateter Hickman, posibil si la domiciliu)
? ?n cazul intestinului subtire scurt > 60?80 cm ? o alimentatie enterala treptata, mai ?nt?i cu administrarea unor diete de oligopeptide; cu sonda nazo-gastrica si cu pompa de hranire; reintroducerea treptata a alimentatiei orale, cu restrictii lipidice si substituirea cu trigliceride cu catena medie; substituirea vitaminelor parenteral; ?n cazul steatoreei, a se ?ncerca cu colestiramina...
CUPRINS:
1. Introducere
2. Simptome caracteristice
3. Diagnostic
4. Afectiuni ale pancreasului
5. Terapie