Misterul vietii unui celebru personaj absent, sau peregrinarile Domnului March departe de Micutele Doamne!
Roman distins cu Premiul Pulitzer, în anul 2006
21 octombrie 1861. March, un preot militar, tocmai a supravietuit unei întâlniri cu moartea, în timp ce unitatea sa traversa râul Potomac si a trecut prin scurta, dar îngrozitoarea batalie de la Ball’s Bluff.
Când însa îi scrie sotiei sale, el nu vorbeste despre moartea si distrugerea din jurul sau, ci despre norii ce împodobesc cerul, despre dorul sau de casa si despre cele patru frumoase fiice ale sale. „N-am promis niciodata ca voi scrie adevarul”, îsi linisteste el constiinta.
Ajuns întâmplator pe mosia Clement, un loc minunat pe care îl cunostea din tinerete, descopera ca tot ceea ce fusese cândva frumos este acum pârjolit de razboi. Idealurile sale se prabusesc, dar March nu are de ales, trebuie sa mearga înainte.
Va înfrunta multe alte pericole, iar viata îi va fi pusa de nenumarate ori în primejdii de moarte... Va supravietui groaznicelor încercari ale razboiului, reusind sa se întoarca la sotia sa si la cele patru fiice ale lor?
Domnul March este nimeni altul decât failmosul personaj absent din clasicul roman american Micutele doamne, de Louisa May Alcott. Inspirata de aceasta carte a copilariei, Geraldine Brooks scrie povestea unui barbat care pleaca la razboi, lasându-si sotia si fiicele sa faca fata singure vremurilor grele. De la vibrantul New England si pâna la Sudul atât de fascinant înainte de razboi, March adauga trairile adultilor la cele optimiste ale copiilor din romanul Louisei May Alcott.
O scriitura profunda, o poveste în totalitate originala, bogata în detalii din alte timpuri, March îi asigura lui Geraldine Brooks un loc printre marii autori de fictiune istorica.
Recomandari:
„Documentat cu o acribie istorica remarcabila, Domnul March urmareste cu fidelitate spiritul originalului lui Alcott.... el îmbogateste mai degraba decât subsumeaza opera geamana scrisa în 1868. Louisa May Alcott ar fi foarte fericita.”
(The Economist)
„Despre dragoste si casatorie, si sacrificiile pe care le presupun acestea, despre puterea razboiului asupra mintii si inimii unui personaj memorabil!”
(Sue Monk Kidd)
„Brooks reuseste sa zugraveasca niste imagini obsesive ale Sudului distrus de razboi, si mai ales ale plantatiilor eliberate. Intensitatea scriiturii – ca rezultat al locului si timpului actiunii, dar si al consecventei pe care o dovedeste personajul principal în lupta sa de a deveni barbatul care crede el ca trebuie sa fie – face din romanul Domnul March o lectura captivanta.”
(The Denver Post)
„Plina de inspiratie... o poveste tulburatoare, profund emotionanta, spusa cu empatie si talent, cu o imaginatie demna de un poet.”
(The Cleveland Plain Dealer)
„O poveste fermecator construita, redata cu migala, despre razboiul care spulbera idealuri, pune la îndoiala certitudini morale, strecurând experiente amare si amintiri cumplite între sot si sotie.”
(Los Angeles Times Book Review)