Hortensia Papadat Bengescu Opere Fundamentale
Editia Opere Hortensia Papadat Bengescu cuprinde cele 7 romane ale autoarei plus romanul „Straina” (circa 1000 pagini) considerat pierdut timp de aproximativ 70 ani !!!În trei tomuri ce însumeaza circa 4.800 de pagini, editia de Opere Hortensia Papadat-Bengescu de curînd aparuta strînge laolalta toate scrierile romanesti ale autoarei:
Femeia în fata oglinzei (1921), Balaurul (1923), Fecioarele despletite (1925), Concert din muzica de Bach (1927) si Drumul ascuns (1932) în primul volum; Logodnicul (1935) si Radacini (1938), în cel de-al doilea, si, în fine, în al treilea tom, romanul inedit Straina, reconstruit de editoare în doua variante (fiecare avînd peste 600 de pagini) – prima denumita „Ipoteza de reconstituire“, cealalta, „Romanul alternativ“ –, urmate de un foarte stufos dosar de creatie care contine (în aproape 400 de pagini) note ale scriitoarei privind romanul în curs de elaborare, ebose, însemnari de dimensiuni variabile (de la cîteva rînduri la pagini întregi) despre personaje si despre constructia narativa.
(Observatorul cultural, martie 2013, nr. 663)
Elementul surpriza al noii editii de Opere Hortensia Papadat-Bengescu este editarea în premiera a romanului Straina, cea din urma carte a autoarei, pierduta în împrejurari tulburi, într-un deceniu el însusi „pierdut“, cerînd a fi recuperat dintr-un interregn – întrucît e un deceniu de granita, punte fragila între interbelic si epoca de dupa instaurarea comunismului.
Cîntec de lebada, roman-sinteza ce aduna obsesiile existentiale si scripturale ale creatoarei Hallipilor, Straina reprezinta, atît prin continutul, cît si prin destinul sau (extrem de tortuos), imaginea simbolica a unei lumi în declin si a nehotarîrii unei epoci ce sta sa înceapa.
(Observatorul cultural, martie 2013, nr. 665)
Cuprins: Opere Hortensia Papadat Bengescu
Vol. I: Romane (Femeia în fata oglinzei, Balaurul, Fecioarele despletite, Concert din muzica de Bach, Drumul ascuns), editie coordonata de Gabriela Omat, text îngrijit de Eugenia Tudor Anton, note si comentarii de Eugenia Tudor Anton si Gabriela Omat, studiu introductiv de Eugen Simion), 1432 p.;
Vol. II: Romane (Logodnicul, Radacini), editie coordonata de Gabriela Omat, text îngrijit de Viviana Serbanescu, note si comentarii de Eugenia Tudor Anton si Gabriela Omat, 1526 p.;
Vol. III: Romane (Straina – roman inedit), text stabilit si note de Gabriela Omat, studiu de arhiva si selectia lotului manuscris Straina de Elena Docsanescu, 1840 p. Academia Româna si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Bucuresti, 2012.