Dreptul la mostenire in Codul civil. Editia 2
Prezentare comparativa prin raportare atât la dispozitiile vechiului Cod civil, cât si la cele ale noului Cod civil
Prezenta lucrare analizeaza problematica dreptului la mostenire, de o maniera comparativa, prin raportare atât la dispozitiile Codului civil în vigoare, cât si la cele ale Codului civil de la 1864, venind astfel, credem noi, în sprijinul studentilor de la facultatile de profil, teoreticienilor si practicienilor dreptului.
A fost aleasa aceasta metoda de prezentare a materiei mostenirilor, întrucât dispozitiile vechii reglementari vor mai prezenta utilitate o perioada semnificativa de timp de acum înainte, mostenirile deschise anterior datei de 1 octombrie 2011 fiind guvernate, în virtutea principiului tempus regit actum, de regulile acestuia. în temeiul acestui considerent, s-a încercat relevarea noutatilor aduse de Legea nr. 287/2009 în materie.
în lucrare sunt identificate unele insuficiente ale dispozitiilor Codului civil în vigoare, cu incidenta în materia mostenirilor si, într-o oarecare masura, sunt propuse anumite remedii ale acestora.
Aceasta editie este completata cu aspecte care, la momentul aparitiei primei editii (februarie 2012), nu au fost avute în vedere.
Ea reflecta, în egala masura, si conceptiile doctrinare, exprimate între timp în acest domeniu de interes, aduce noi argumente în sustinerea anumitor puncte de vedere, consolidându-le, si renunta (în foarte putine cazuri, însa) la unele opinii mai putin argumentate în favoarea altora.
Lucrarea în discutie, cu siguranta perfectibila, constituie un instrument util pentru practicienii si teoreticienii dreptului, pentru studentii facultatilor de profil, precum si pentru orice cititor interesat de aplicatiile practice ale dreptului la mostenire.