Povestea e simpla si seamana cu o parabola: un tren plin de copii care merg la mare este deturnat chiar de copii. Trenul nu mai ajunge nicaieri, fiind oprit la Posada, unde se proclama republica copiilor si se organizeaza rezistenta in fata trupelor speciale chemate de la Bucuresti.
Impresia initiala este ca trenul a fost deturnat de teroristi ce santajeaza guvernul, pe urma ca ar fi vorba de infractori rom?ni.
O incaierare intre copiii strazii si scolari duce la scaderea vigilentei si la preluarea controlului de catre autoritati, nu inainte de a face si citeva victime. Una dintre acestea, Romulus, din clasa a saptea, este inmormintata cu o ceremonie adormitor-festiva, ocazie pentru geamanul sau, Remus, de a ajunge la unele fundamentale intrebari (
"Va rog sa ma scuzati, dar ce e aceea imparatia cerurilor? Daca dau search pe google o gasesc?!") si de a-si lua adio de la fratele sau pe ritmurile lui Eminem.
Galeria de oameni maturi ofera un spectacol complex al ipocriziei, dar si al luptei cu compromisul, de care copiii, in general, nu sint atinsi. Sint figuri precum aceea a intreprinzatorului care vineaza un contract gras, a ziaristului care se considera incoruptibil, dar sacrifica un tren de copii pentru o editie speciala, a ofiterului antitero care ofera involuntar informatii chiar celor vizati de departamentul lui, a sotiei voluptuoase a sefului de post, plina de initiativa la ideea unei recompense sau macar a unei perechi de mustati mai faloase decit ale sotului, a ministrului timorat de presa si a presei inconstiente de uriasa ei putere si de posibilitatea de a fi manipulata.
In fata unor tipuri atit de corupte micile pacate ale copiilor impotriva bunului gust devin ca si inexistente. Unul este fan Harry Potter si se inconjura cu formule magice, fetele dintr-a sasea cinta: "Toate fetitele s-arunce miinile sus! La toti baietii le vom da cite un sarut!", altii se joaca de-a razboiul pe urmele lui Steven Seagal, altii si altele descopera jocurile erotice si ciclul menstrual.
*********
Preluarea trenului de vacanta este un moment de expansiune a copilariei protagonistilor, in procesul ei de evolutie spre altceva: cunoastere sexuala in cazul unora, elucidarea relatiei cu propria familie, tiranica sau prea permisiva, lamurirea unor probleme de comunicare cu ceilalti si cu sine sau intelegerea mortii.