Ghid de mediere penala. Conform noilor coduri
Lucrarea abordeaza medierea penala at?t din perspectiva teoretica, c?t si din perspectiva practica. La elaborarea ei s-a tinut seama de legislatia ?n vigoare de la 1 februarie 2014, care aduce ?mbunatatiri importante acestei institutii prin reglementarile din Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, respectiv prin modificarile aduse Legii medierii de catre Legea nr. 255/2013.
Ghidul este nu doar o expunere teoretica a practicilor restaurative, ci si un instrument cu aplicabilitate practica. Indicarea conditiilor de validitate a acordului de mediere penala, oferirea de exemple ale clauzelor ce pot fi inserate, respectiv de enumerarea textelor de lege aplicabile de mediatori si profesionistii dreptului si prezentarea unor modele de acte ?ncheiate de catre mediatori completeaza caracterul practic.
Din cuprins
medierea penala ?n contextul justitiei restaurative
aspecte de procedura privind medierea penala
etapele procesului de mediere
extrase din principalele acte normative incidente
model al unui proces-verbal de ?nchidere a procedurii de medierii
model al unui acord de mediere
Puncte forte
prima lucrare ce apare ulterior datei de 1 februarie 2014 c?nd au intrat ?n vigoare noile Coduri penale.
abordare din trei perspective: teoretica, practica si procedurala, ceea ce o face un instrument util pentru facultatile de drept si pentru practicienii dreptului.
pentru prima data sunt identificate toate infractiunile din Codul penal si din legile speciale pentru care este posibila medierea penala.
o contributie la ceea ce se doreste a fi cu adevarat medierea penala: o alternativa la procesul penal si, de ce nu, o alternativa la pedeapsa ?nchisorii.