Panama Papers. Cum isi ascund banii cei bogati si puternici
Panama Papers - cum isi ascund banii cei bogati si puternici!Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie, acum descrisa într-o carte!
Dezvaluiri din interior despre cum guverne, corporatii si grupuri de crima organizata au folosit lumea secreta a jurisdictiilor offshore pentru a se implica în fraude si furturi sistematice.
Povestea aproape perfecta pentru secolul XXI – esecul democratiei, triumful puterii comerciale si lacomie, lacomie, lacomie.
Cum îsi ascund banii cei bogati si puternici? Cum au fost gasite miliardele ascunse ale unor premieri, dictatori, functionari FIFA, sefi de concerne si magnati – si banii secreti din cercul intimilor lui Putin?
“Panama Papers”, Bestseller International, carte scrisa de jurnalisti de investigatie premiati, si care ne ofera date despre firme secrete offshore a zeci de sefi de state si de dictatori, în peste 350 de pagini care explica în detaliu cum se câstiga miliarde prin comertul de arme, droguri, diamante de razboi si alte afaceri murdare si subiecte ce aduc în fata ochilor cititorilor modul în care magnatii lumii eludeaza fiscul
Bastian Obermayer si Frederick Obermaier au fost primii care au avut acces la documentele Panama si au facut parte anterior dintr-o echipa de jurnalisti care au dezvaluit Offshore Leaks, Luxembourg Leaks si Swiss Leaks.
Autorii explica in carte cum au început si cum s-au derulat cercetarile în cazul Panama Papers.
Inegalitatea de venituri este una dintre problemele definitorii ale vremurilor noastre. Ne afecteaza pe toti, din lumea întreaga. Dezbaterea despre cresterea sa brusca s-a dezlantuit de multi ani, iar politicienii, oamenii de stiinta si activistii sunt neputinciosi în a opri acest fenomen, în ciuda numeroaselor discursuri, a analizelor statistice, a câtorva proteste firave si a dezvaluirilor ocazionale. Totusi, o întrebare ramâne: de ce? si de ce acum?
Documentele Panama Papers furnizeaza un raspuns convingator la aceste întrebari: coruptia masiva, generalizata. si nu este o coincidenta ca raspunsul vine de la o firma de avocatura. Impactul colectiv al acestor esecuri [al bancilor, al autoritatilor de reglementare financiara si fiscale, al instantelor judecatoresti, al institutiilor media, al profesiunilor juridice] este o eroziune completa a standardelor etice, care conduce în cele din urma la un nou sistem pe care continuam sa îl numim capitalism, dar care este echivalent cu sclavia economica.
Din manifestul lui John Doe: „Dezvaluiri din interior despre cum guverne, corporatii si grupuri de crima organizata au folosit lumea secreta a jurisdictiilor offshore pentru a se implica în fraude si furturi sistematice. Povestea aproape perfecta pentru secolul XXI – esecul democratiei, triumful puterii comerciale si lacomie, lacomie, lacomie.” - The Guardian