Jurnal din inchisoare, 2 volume
Cum a vrut CEAUSESCU sa-l trimita pe ILIESCU ambasador în Albania. Despre bataliile cu rusii pe tema Basarabiei, Revolutia din 1989 si procesul CEPEX!Jurnalul, scris de Stefan Andrei ca un remediu la disperarea de a se vedea arestat preventiv pe termen nedefinit ( arestarile preventive abuzive nu sunt o descoperire a DNA, ele au fost folosite postdecembrist de puterile succesive pentru a se rafui cu adversarii), e un document de exceptie: sufletesc, istoric, literar.
(Ion Cristoiu)
Memoriile din închisoare ale diplomatului machiavelic Stefan Andrei! „Machiavelli“, „stapânul secretelor lui Ceausescu“ sau „Eminenta cenusie“ sunt doar câteva titluri sub care a fost cunoscut Stefan Andrei, un om cu o cultura serioasa, solida, unul dintre putinii demnitari comunisti care au respectat si au frecventat scoala, Stefan Andrei a facut o figura discordanta în marea de antiintelectualism care caracteriza conducerea PCR.
Vorbea trei limbi: franceza, engleza si italiana, pe care le-a folosit în misiunile diplomatice unde a aparat prestigiul si interesul Republicii Socialiste România, a vândut arme sau pur si simplu a urmat instructiunile dictatorului.
Recomandare:
"Observatiile lui Stefan Andrei sunt pretioase. Ele apartin unui lider politic intelectual, cu vaste lecturi, cu o vasta experienta de viata.
Autorul Jurnalului a citit mult, a calatorit mult, a trait Istoria în direct, a cunoscut figurile lumii contemporane.
Daca ar fi scris editoriale la o gazeta din 1990-1992, probabil ca opiniile sale, citite azi, ne-ar fi surprins prin profunzime.
Si astfel, Jurnalul poate fi considerat un volum de comentarii social-politice din anii 1990-1991, ale unui intelectual care urmare?te întâmplarile din jur cu o curiozitate de gazetar.
ION CRISTOIU