Trei prieteni, in cautarea intelepciunii
Ce ar trebui sa faci, cum ar trebui sa fii pentru a reusi sa te bucuri de viata si în acelasi timp s-o privesti cu detasare, sa calaresti valurile, dar si sa te ridici atunci când ele te doboara?Aceasta carte ofera trei perspective diferite si totusi îngemanate, trei cai pe care oamenii, de-a lungul timpului, le-au parcurs pentru a ajunge la întelepciune: cea a religiei, cea a filosofiei si cea a psihologiei.
Cititorul este invitat sa reflecteze si sa îsi ia din fiecare ce are nevoie, servindu-se de sfaturile autorilor ca de niste repere luminoase.
Printre temele dezbatute se numara altruismul, vinovatia, iertarea, libertatea, reducerea suferintei, emotiile, capacitatea de a asculta.
Toate acestea sunt tratate într-un spirit ludic si fara pretentia de a da lectii.
Citind, ai senzatia ca te afli alaturi de cei trei prieteni în cabana lor din Dordogne si, ascultându-le experientele la gura focului, îi însotesti în aceasta minunata cautare veche de când lumea, dar mereu diferita.
Christophe André este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris si profesor la Universitatea Paris X, psihoterapeut. Editura Trei a tradus mai multe titluri ale autorului francez, printre care: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile; Imperfecti, liberi si fericiti; Despre arta fericirii, Confesiuni psy.
Alexandre Jollien este filosof. A mai scris, printre altele, Éloge de la faiblesse (care a primit Premiul Academiei Franceze în 1999), Petit Traité de l’abandon si Vivre sans pourquoi.
Matthieu Ricard, fiul filosofului Jean-François Revel si al unei pictorite, doctor în genetica moleculara la Institutul Pasteur, este de 40 de ani calugar budist si traieste în Nepal, unde se consacra proiectelor umanitare.
A mai scris, printre altele, Calugarul si filozoful, L’Art de la Méditation, Plaidoyer pour le bonheur.
"Natura este bine alcatuita, caci fericirea ne da energia necesara pentru a veni în ajutorul celorlalti, pentru a actiona, a schimba lumea."
Christophe André
"Multa vreme am crezut ca fericirea tine de cucerire.
Astazi am ajuns sa cred ca ea tine mai curând de eliberare. Sub tone de noroi exista o pepita de fericire, de bucurie adevarata."
Alexandre Jollien
"Luna de luna, an de an, este posibil sa ne construim pentru a deveni fiinte mai bune, mai altruiste si mai iluminate [....] Este periculos sa asteptam sa fim în largul marii pentru a învata sa înotam. Sa începem asadar imediat!"
Matthieu Ricard