Etica. Filosofia lui Spinoza
Editie de colectie - Reproducere dupa editia din 1930 realizata de Revista de Filosofie, sub patronajul lui Constantin Radulescu Motru.
Societatea Româna de Filosofie publica lucrarea de fata, care formeaza volumul al XII-lea din colectia „Revistei de Filosofie"
Ea este închiriata comemorarii a doua veacuri si jumatate dela moartea lui Baruch de Spinoza si cuprinde un desvoltat studiu asupra filosofiei marelui gânditor, precum si traducerea pentru prima oara în româneste a operei lui fundamentale, Etica.
Daca lucrarea ce prezentam nu corespunde planului anuntat, aceasta se datoreste greutatilor materiale, pe care nu le'am putut birui în totul. Am preferat sa dam în româneste Etica, fiind convinsi ca acest lucru este de un folos cu mult mai mare pentru miscarea noastra filosofica.
Gândirea lui Spinoza cuprinsa în Etica este, prin profunzimea si vastitatea ei, nu numai indispensabila pentru cine vrea sa cunoasca istoria filosofiei, dar ea este necesara si pentru oricine doreste sa'si disciplineze mintea.
De buna primire a volumului de fata de catre publicul cititor, depinde editarea si a altor traduceri si lucrari originale.
SOCIETATEA ROMÂNA DE FILOSOFIE
Cuprins:
Partea 1: Filosofia lui Spinoza, de Iosif Brucar
Partea 2: Etica, de Baruch Spinoza
„Fericirea nu este rasplata virtutii, ci virtutea însasi, si nu ne bucuram de ea, fiindca înfrânam patimile, ci, dimpotriva, fiindca ne bucuram de ea putem înfrâna patimile noastre.“
Spinoza, Etica
„Lucrarea de fata este rezultatul unei munci de câtiva ani, pornita din convingerea valorii deosebite a filozofiei lui Spinoza pentru cugetarea filozofica îndeobste. Se cuvine însa sa stabilesc de la început un lucru si anume ca filozofia lui Spinoza nu poate fi despartita de omul care a faurit-o. De aceea viata lui Spinoza, cât si opera sa trebuie studiate împreuna.“
Dr I. Brucar, Bucuresti, 4 ian. 1930