Introducere in filosofia mintii. Curs universitar. Volumul 1
Conceput în doua volume, acest curs universitar constituie o introducere clara, concisa si în acelasi timp riguroasa – nu este o lucrare de popularizare! – în ceea ce filosofii contemporani de orientare analitica numesc filosofia mintii.Primul volum cuprinde capitolele "Concepte si metode filosofice", "Dualismul", "Fizicalismul reductiv", "Semnul mentalului", "Functionalismul", "Materialismul eliminativist" si "Aparenta si realitate".
Cel de-al doilea volum va cuprinde capitolele "Gândire si limbaj", "Elemente de teoria calculabilitatii", "Functionalismul computational si inteligenta artificiala", "Cum sunt posibile starile mentale inconstiente?", "Problema altor minti", "De ce facem ceea ce facem" si "Identitatea personala".
Acest curs universitar a cunoscut mai multe elaborari succesive, de-a lungul anilor în care am predat disciplina Introducere în filosofia mintii la Facultatea de Psihologie a Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti.
În toti acesti ani, nedumeririle, întrebarile si criticile studentilor mei au constituit tot atâtea provocari si stimulente pentru a da o formulare cât mai clara si mai apropiata de nevoile lor de cunoastere a problematicii filosofiei mintii, asa cum este ea practicata astazi.
– Dumitru Gheorghiu
Dumitru Gheorghiu (n. 1956), doctor în filosofie, specialitatea logica, este profesor de Filosofia mintii si Statistica aplicata în psihologie si prorector al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti. Membru al Societatii Române de Filosofie Analitica, afiliata la Societatea Europeana de Filosofie Analitica.