Fata intunecata a globalizarii
Razboaie civile, state esuate si radicalizare religioasa in lumea contemporanaOare globalizarea are vreun efect observabil asupra nivelului de violenta existent între comunitatile umane?
Ipoteza acestui studiu este ca, desi nu e „vina“ globalizarii economico-tehnologice pentru numarul mare de razboaie civile ce au loc în state slabe (sau esuate) din lume, anumite trenduri destabilizatoare au fost totusi accentuate de elemente asociate globalizarii si interdependentei dintre natiuni, mai ales în epoca post-Razboi Rece.
Cu toate ca globalizarea sporeste interdependenta dintre grupurile etnico-religioase si le ajuta, teoretic, sa se cunoasca mai bine, ea nu reduce, în general, nivelul de teama si neîncredere, efectul de a coaliza membrii unor grupuri similare sau înrudite la nivel trans-frontalier, accentuând nivelul violentei si întretinând conflictele prin aportul de noi resurse.
"Volumul de fata îsi propune sa remedieze o parte dintre lacunele de care publicul larg da dovada în ce priveste principalele conflicte interne (civile) ce au loc în lume, sa explice cauzele, specificul societatilor locale, interventia actorilor externi (unde este cazul).
De asemenea, se adreseaza studentilor, cercetatorilor, jurnalistilor si, desigur, decidentilor de politica externa si de securitate.”
Serban Filip Cioculescu.