Opere. Manualul. Discurs viu, pachet 2 volume
Epictet si-a petrecut formarea sub filosoful roman Musionus Rufus, alaturi de care a parcurs „programa” stoica clasica: logica, fizica si etica.
Dupa dobândirea libertartii si-a petrecut întreaga cariera predând filosofie si recomandând o rutina zilnica de autoexaminare.
Discipolul lui Epictet – Arrian - a publicat mai târziu notele si discursurile maestrului stoic.
Pachetul contine:
volumul 1. Manualul
volumul 2. Discurs viu
1. Manualul.
Manualul reprezinta o distilare a învatamintelor lui Epictet.
Ideea centrala este cea conform careia singurul aspect asupra caruia un individ are control este mintea acestuia.
Lumea exterioara, inclusiv corpul, este în cea mai mare parte dincolo de controlul nostru, iar evenimentele exterioare nu sunt în sine nici bune, nici rele, iar numai atitudinea fata de aceste eveniemente poate avea anumite calitati morale.
Un inamic poate produce daune fizice, dar nu se poate atinge de suflet, la fel cum nimeni nu poate opri pe altcineva de la a fi virtuos – lucru care, explica Epictet în acest ghid, depinde doar de urmarea prescrierilor naturii si vocii ratiunii.
2. Discurs viu
”Materia artei de a trai este viata fiecaruia.” (Epictet)
Pentru Epictet, filozof-moralist, practica a fost intotdeauna mai importanta decat teoria, iar cuvantul rostit si exemplul personal mult mai convingatoare decat cuvantul scris.
In stoicism, filozofia era compusa din trei domenii de studiu: Fizica, Logica si Etica.
Dar logica nu poate sa diferentieze adevarul de minciuna, iar asta inseamna ca, in absenta unei educatii morale, logica este inutila pentru societate.
Recomandare:
„Exista, într-adevar, medicamente mai eficiente si mai putin riscante decît cele prescrise de medicii psihiatri.
La rîndul nostru, cu aceasta carte în mîna, putem proclama si noi, în beneficiul nevroticilor din preajma noastra (si al propriilor noastre nevroze): „Epictet, nu antidepresive!” Veti vedea ca functioneaza…”
Andrei Plesu