Cum sa învingi anxietatea, frica si rusinea, ca sa ajungi la cea mai buna si mai curajoasa versiune a taNefericirea, spune Harriet Lerner, e alimentata de trei emotii-cheie: anxietatea, frica si rusinea. Toate apar neinvitate. Iar când greutatile sau necazurile dau iama în viata noastra, aceste trei emotii ne devin tovarasi nedespartiti.
Evident, nimeni n-ar vrea sa simta rusine, teama sau anxietate. Dar nu le putem evita. Totusi, pe masura ce învatam sa constientizam si, prin urmare, sa abordam diferit aceste emotii, putem avea un prezent mai împlinit, îndreptându-ne spre viitor cu întelepciune, curaj, umor si speranta.
Prin povesti când amuzante, când sfâsietoare, Lerner explica multe dintre lectiile dureroase pe care ni le da viata:
- cum asimilam rusinea si ne lasam terorizati de mesajele umilitoare ale altora;
- de ce se lipeste de noi anxietatea si ne strica relatiile cu ceilalti;
- cum sa stapânim teama ca nu suntem suficient de buni si vom fi respinsi;
- în ce fel se manifesta rusinea ca suntem fundamental defecti ori inadecvati;
- de ce tânjim dupa schimbare si, totusi, o evitam;
- ce înseamna frica de oglida si anxietatea cauzata de privirile celorlalti;
- cum ne ajuta (si cum ne dauneaza) „gândirea pozitiva“;
- care sunt solutiile pentru a ramâne calmi si lucizi într-un mediu de lucru nebunesc;
- cât de mult pot fi gestionate frica si disperarea, când ne loveste o tragedie etc.
- Uneori, asemenea emotii sunt atât de adânc ascunse în sinea noastra si le mascam atât de bine, încât nici nu mai suntem constienti de ele. Dar tot ne macina pe dinauntru. Curajul nu înseamna sa nu simtim frica – înseamna s-o înfruntam. Asadar, sa reactionam deliberat la emotiile automate!
Harriet Lerner descrie cu multa întelepciune si o nemarginita autenticitate una dintre cele mai greu de tolerat emotii umane – frica. Bogata în explicatii pe întelesul tuturor si bazata pe o serie de relatari surprinzator de sincere, cartea ne ofera posibilitatea de a transforma frica din cel mai mare inamic într-un adevarat aliat în dansul vietii.
Aceasta carte merita citita de toti cei care îsi cauta curajul necesar transformarii visurilor în realitate!“ – Gáspár György, psiholog clinician, psihoterapeut relational si autor al cartilor Copilul invizibil si Revolutia iubirii
„O carte valoroasa, despre o emotie care ne-a ajutat sa supravietuim generatie dupa generatie si a ajuns astazi – într-un prezent sofisticat si nuantat, cu care biologia noastra nu tine pasul tot timpul – sa frâneze ori sa aduca suferinta în fiecare alegere pe care o facem. Si cu toate acestea, cartea nu pledeaza pentru a ne elibera de frica, ci pentru a-i decodifica mesajele si informatiile.
Caci acolo, în confruntarea cu frica noastra, vom afla lucruri esentiale despre noi, nevoile noastre, credintele si valorile dupa care ne ghidam viata.“ – Diana Stanculeanu, psihoterapeut si consultant în sanatate mentala