Tanguirea mortilor - Psihologia dupa Cartea Rosie a lui JungDe ce ar avea mortii a se tângui, ne-am putea întreba, si ce legatura sa existe între acestia si viata noastra mentala?
Cu a sa Carte Rosie, Jung a deschis portile inconstientului colectiv, permitând acestor figuri sa prinda glas si sa patrunda în lumea noastra constienta.
Astfel, psihologia ce i-a urmat a fost nevoita sa renunte la pretentiile sale de stiinta exacta, acceptând hrana bogatului si inepuizabilului material ce urca din strafundurile psihicului.
O astfel de mutatie a generat, inevitabil, numeroase întrebari legate de personajele din visele si fantasmele noastre, de expresia creatoare, de religii, arta si psihologie, la care James Hillman si Sonu Shamdasani încearca sa raspunda pe parcursul a cincisprezece conversatii savuroase si alerte pe marginea Cartii Rosii.
Acest volum de dialoguri între doi jungieni de renume îi va interesa cu siguranta pe cei aflati pe drumul descoperirii de sine, ca si pe cei dornici sa-si extinda perspectiva asupra gândirii lui C. G. Jung în particular si a psihologiei în general.
James Hillman (1926-2011), psiholog american, a studiat la Institutul C.G. Jung din Zürich. A fondat curentul psihologiei arhetipale, desprins din psihologia analitica. A scris numeroase carti de specialitate, printre care Codul sufletului, publicata la Editura Trei în anul 2017
Sonu Shamdasani este specialist în istoria psihologiei si a psihiatriei si profesor de istorie jungiana la Centrul Wellcome Trust de Istorie a Medicinei de la University College London. Considerat cel mai de seama exeget al lui Jung, el a editat Cartea Rosie si si-a adus aportul la traducerea acesteia în engleza.