Logodnica. Schite si povestiri
Acest volum cuprinde unele dintre cele mai cunoscute proze ale lui A.P. Cehov, incluzind povestiri precum Calugarul negru sau Logodnica.
Cehov si-a facut debutul in literatura cu miniaturi umoristice, scenete dialogate, foiletoane si anecdote, vadind, ca umorist, un elan jovial, oroarea de ridicol, un simt comic neingradit si gustul fata de parodie si pastisa.
In toate ipostazele sale, proza cehoviana exceleaza in crearea de atmosfera, in descrierea mecanismelor sufletesti din perspectiva conditiilor ivite in caracterul omului, in dezvaluirea absurditatii cotidianului prin analiza unor momente ale realitatii exagerate constient, cu denaturare inspre tragic
(Moartea unui slujbas).
„E foarte usor sa te faci scriitor. Nu exista slut care sa nu-si gaseasca perechea potrivita si nu exista bazaconie care sa nu-si gaseasca cititorul ei. De aceea, nu te sfii… Pune inaintea ta o coala de hirtie, ia pana in mina si, dupa ce ti-ai imboldit imaginatia, da-i drumul! Scrie despre ce vrei: despre prune, despre vreme, despre cvasul Govorov, despre Oceanul Pacific, despre minutarul ceasornicului, despre zapada de anul trecut…” (A.P. Cehov)