Astronomie, Cosmos si Stiinta - Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut.Veți afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.
Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele.
Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.
În prezent, observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” si cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române.
Ține cursuri de astronomie la Observator, Fundația Calea Victoriei, în școli, librării și oriunde unde găsește alți oameni pasionați care vor să afle mai multe.
A făcut studii de fizică și comunicare, dar, pentru că în România astronomia nu se învață la școală, cele mai multe lucruri le-a învățat singur, din pasiune.
În 2020 a terminat un doctorat în fizică cu specializarea planetologie-asteroizi.
Poate fi găsit la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” unde ține prezentări de planetariu și observații astronomice cu publicul.
Din când în când, organizează și ieșiri în afara orașului cu grupuri de pasionați de astronomie.
Fragment:
„Spațiul cosmic face parte din Univers și este mediul prin care planetele, stelele și alte obiecte din Univers sunt conectate.
Imaginează-ți un ocean din nimic prin care plutesc insule, iar una din insule este planeta pe care te-ai născut tu.
Din păcate, încă nu putem înota în acest ocean, dar am făcut o baie mică până la Lună.
A fost atât de incredibil încât pentru unii este de necrezut.
Putem însă călători prin Univers folosindu-ne de ceea ce cunoaștem despre acesta și despre obiectele cosmice.
Oricine trebuie să treacă prin experiența emoționantă de a afla că este un simplu om, aflat pe o planetă minusculă care se rotește în jurul unui soare banal.
Ar trebui să te simți bine că așa stau lucrurile pentru că faci parte din singura specie care poate înțelege imensitatea Universului.”