Legea contenciosului administrativ. Editia a IV-a
Functiile si practicile administratiei publice se diversifica pe zi ce trece, iar reflectarea si filtrarea acestora in jurisprudenta instantelor de contencios administrativ constituie un instrument principal al transpunerii valorilor comune identificate in conduita institutiilor si jurisdictiilor europene.
Principiile cristalizate in jurisprudenta pot contribui la orientarea conduitei subiectelor raporturilor de drept administrativ si la semnalarea inadecvarilor cadrului normativ in raport cu evolutia sociala, avand aptitudinea de a contura directii pentru imbunatatirea calitatii legii si a practicii administrative.
In egala masura, identitatea dreptului administrativ material, ca ramura de drept public, se rasfrange in plan procesual asupra regulilor de solutionare a litigiilor, normele procesual-civile generale aplicandu-se doar in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autoritatile publice, pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte.
Rod al evolutiilor normative si jurisprudentiale care i-au oferit sursele de inspiratie, a patra editie a lucrarii Legea contenciosului administrativ comentata si adnotata apare, printr-un joc fericit al calendarului, la scurta vreme dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 212/2018 pentru modificarea si completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 si a altor acte normative, ale carei prevederi, ce urmeaza a supuse filtrului practicii administrative si judiciare, sunt integrate si comentate in cuprinsul volumului.
Si, ca de fiecare data, noua editie isi propune sa faca auzita vocea judecatorilor contenciosului administrativ, care ?spun dreptul? in cadrul restrans al salilor de judecata.