Mofturile ratiunii americane
Cum intenţiile bune şi ideile proaste pregătesc o generaţie destinată eşecului
O carte-radiografie despre cum a ajuns un trend intelectual american să amenințe un drept esențial: libertatea de exprimare.
Aceasta este o carte despre înțelepciune și despre opusul ei.
Totodată, este o carte despre educație.
Greg Lukianoff și Jonathan Haidt se apleacă asupra comportamentelor sociale recente din a căror întâlnire au rezultat erori adânc înrădăcinate în gândirea tinerilor americani, cu un mare potențial de a deveni trenduri intelectuale globale.
Apariția acestor erori este cercetată în amonte.
Autorii pun sub lupă atât tendințe care țin de copilăria timpurie, precum îngrijirea parentală supraprotectoare, declinul jocului nesupravegheat și utilizarea excesivă a rețelelor sociale, cât și fenomene recente din mediul academic, cum ar fi corporatizarea universităților, răspândirea unor noi idei despre identitate și justiție, conflictele stârnite de polarizarea politică tot mai accentuată.
Efectele?
Tinerii devin mai fragili, mai puțin autonomi și mai nepregătiți să facă față provocărilor vieții contemporane.
Există soluții?
Lukianoff și Haidt ne demonstrează că da.
Consecințele apariției unei generații de studenți incapabili să se angajeze în schimburi de idei care nu coincid cu propriul punct de vedere, pe motiv că le consideră inconfortabile, sunt grave pentru societate în ansamblu, pentru că deschid calea unor forme de totalitarism.
– The New York Times Book Review
Intoleranța crescândă față de punctele de vedere diferite este o provocare nu numai în universități, ci și la nivelul întregului discurs politic american.
– Michael Bloomberg
Lukianoff și Haidt explică fenomenul parentingului de tip „elicopter“ și pericolele lui – modul în care protecția excesivă amplifică fricile copiilor și le diminuează șansele de a deveni independenți la maturitate. De mici, ei trebuie supuși provocărilor, inclusiv unor puncte de vedere diferite, pentru a se dezvolta ca adulți puternici.
– Susan H. McDaniel