Sange rau - Secrete si minciuni intr-un startup din Silicon ValleyPovestea lui Elizabeth Holmes si a companiei Theranos
În 2014, fondatoarea si presedinta consiliului de administratie al Theranos, Elizabeth Holmes, era socotita de multa lume replica feminina a lui Steve Jobs; o fosta studenta la Stanford, al carei „unicorn” promitea sa revolutioneze industria medicala cu un aparat care urma sa faca analizele de sânge mult mai rapide si mai simple.
Cu sustinerea unor investitori ca Larry Ellison si Tim Draper, Theranos a vândut, într-o runda de strângere de fonduri, actiuni care au dus valoarea companiei la peste 9 miliarde de dolari, astfel averea lui Holmes fiind estimata la 4,7 miliarde de dolari. Exista o singura problema: tehnologia nu functiona.
O descriere fascinanta a celei mai mari escrocherii de la Enron încoace, o poveste despre ambitie si orgoliu în mijlocul promisiunilor îndraznete din Silicon Valley.
Descrierea completa a prabusirii Theranos, cu detalii despre „gasca” pestrita a directorilor, despre publicitatea agresiva si despre masinatiuni…
Foarte interesanta pentru cei pasionati de politica externa. Sânge rau este un tur de forta jurnalistic, care se citeste ca un roman de suspans, spunând multe si despre relatia îngaduitoare între Washington si Silicon Valley. Cei mai multi dintre „puternicii zilei” de la Washington nu stiu mai nimic despre stiinta, dar privesc tot mai adesea Silicon Valley ca pe un deus ex machina pentru cele mai complicate probleme ale lumii. Sânge rau este un avertisment bun, care ne arata unde poate duce acest tip de gândire. — Robbie Gramer, Foreign Policy
Povestea este chiar mai nebuneasca decât ma asteptam si nu am putut sa las cartea din mâna.
ste o poveste care are de toate: escrocherii complexe, intrigi corporatiste, articole de prima pagina, legaturi de familie distruse si disparitia unei companii evaluate cândva la aproape 10 miliarde de dolari. — Bill Gates
O poveste extraordinara si pe alocuri incredibila despre escrocherii scandaloase, supraveghere si intimidare juridica la cel mai înalt nivel al puterii corporatiilor din America… Poate ca povestea Theranos este cazul cel mai important de înselaciune la nivel de corporatie de la Enron încoace, dar ne arata si cum mai multi oameni puternici au fost pacaliti de o mincinoasa extrem de nerusinata. — Yashar Ali, New York Magazine
Prin dezvaluirea cifrelor masluite, a luptelor din sala de consiliu si a sumelor de bani scandaloase investite în Theranos, Sânge rau reuseste sa puna în evidenta paradoxala latura invizibila a Silicon Valley.
Cultura corporatista închisa si pozitia binevoitoare a presei au permis nasterea unui monstru în Valley – unul care nu se joaca doar cu telefoanele noastre inteligente si cu democratia, ci si cu vietile oamenilor.
Sânge rau dezvaluie un adevar esential: observatorii externi trebuie sa fie ochii, urechile si, în primul rând, vocea laturii invizibile a Silicon Valley. — B. David Zarley, Paste Magazine