Frankissstein. O poveste de iubire
„Odata facut, monstrul nu mai poate fi desfacut. Ce se va întâmpla a început deja.“
Cuvinte care rasuna la fel si în 1816, când Mary Shelley scrie povestea gotica a monstrului Frankenstein, dar si în era inteligentei artificiale, când elanul prometeic al stiintei pune în pericol echilibrul umanitatii.
Reluând tema savantului care cocheteaza cu statutul de demiurg, Jeanette Winterson ne îndeamna sa reflectam daca nu cumva, de data aceasta, omul va fi izgonit de propria creatie din paradisul terestru pe care l-a distrus.
„O meditatie asupra responsabilitatilor creatiei, posibilitatilor inteligentei artificale si implicatiilor transsexualitatii si transumanismului. […].
Un roman solid si ingenios construit, continând toate temele predilecte ale lui Winterson – genul, limbajul, sexualitatea, limitele libertatii individuale si viata ideilor.“
- The Guardian
„Un roman volubil, istet, anarhic si foarte sexy. Winterson joaca dupa propriile reguli.“
-The New York Times
„Jeanette Winterson reuseste sa omagieze pasiunea si viziunea lui Mary Shelley facând în acelasi timp dovada extraordinarei sale creativitati.“
- The Washington Post
„Frankissstein evolueaza în mai multe lumi, aratându-ne cum, de-a lungul timpului, conceptele de existenta, identitate si inteligenta emotionala s-au schimbat radical – sau deloc.“
- Wired