Introducerea critica in pedagogia Waldorf a lui Ullrich vine ca o continuare fireasca a dialogului dintre conceptia antroposofica asupra educatiei a lui Steiner si stiintele educatiei moderne.Cartea prezinta modelul de educatie din scolile si gradinitele Waldorf - de la organizarea scolii la curriculumul holistic si de la principiul de lunga durata al invatatorului-diriginte la clasa pana la predarea si educatia goethenista.
In plus, cititorul primeste o imagine de ansamblu asupra starii actuale a cercetarilor asupra scolii Waldorf, concentrate mai ales pe relatiile profesor-elev, pe valorile profesorilor si ale elevilor Waldorf, precum si pe experientele si carierele absolventilor acestor scoli.
Perspectiva istorica si abordarea obiectiva a lui Ullrich arata cum, dupa aproape o suta de ani de succes la nivel mondial, educatia Waldorf a dezvoltat cateva modele inovatoare care raspund provocarilor sociale actuale, de exemplu, modele scolare duale si interculturale, scoli mici cu invatare mixta sau formarea modulara a profesorilor Waldorf in retele internationale.
Procedand astfel, autorul investigheaza, de asemenea, intrebarea despre modul in care tendintele de astazi catre deschiderea si pluralizarea educatiei Waldorf pot fi reconciliate cu viziunea asupra lumii - discutabila din punct de vedere stiintific - a lui Rudolf Steiner.
Heiner Ullrich este profesor de pedagogie la Universitatea Johannes-Gutenberg, Mainz, Germania.
Principalele domenii de interes in predare si cercetare ale lui Ullrich sunt: reforma pedagogiei, scolile alternative, educatia timpurie, cooperarea in predare, designul tranzitiei in educatie si altele.